Diari digital d'Andorra Bondia
El SAAS redefineix i amplia l’oferta de serveis del centre hospitalari
El SAAS redefineix i amplia l’oferta de serveis del centre hospitalari

El SAAS redefineix i amplia l’oferta de serveis del centre hospitalari


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil

Mentre el ministeri de Salut acaba de perfilar la cartera de serveis i decideix què és finalment allò que paga i allò que no el sistema públic de salut, decret que podria rebre el vistiplau del Govern aquest mateix octubre o al novembre a tot estirar, el Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) no només ha redefinit la cartera de serveis de l’hospital sinó que l’ha ampliat. 
Així ho ha explicat el director assistencial del SAAS, Joan Martínez Benazet, que ha precisat que s’ha definit la cartera de serveis del CHA a partir de tres premisses, com són allò que ja es fa al centre hospitalari, allò que es podria fer si es portés a terme una inversió o es formessin els professionals per fer-ho i aquells serveis que, per diferents motius –dimensions del país, manca d’especialistes i ús de tecnologies ara per ara inaccessibles, per exemple– no es podran oferir mai.
A part d’aquesta redefinició de tota l’oferta sanitària de l’hospital, Martínez Benazet va incidir en el salt endavant que s’ha fet també de cara a la millora de l’atenció als pacients. “Hem incorporat nous professionals i estem ampliant la cartera de serveis”, va destacar el director assistencial del SAAS, que va avançar que “aquesta tardor comencen a treballar dos cirurgians vasculars que permetran fer a l’hospital part d’algunes de les intervencions que fins ara s’anaven a fer a baix”.
Així mateix, el Servei Andorrà d’Atenció Sanitària ha contractat també dos cirurgians maxil·lofacials, que, com va precisar el director assistencial del SAAS, “cobriran unes guàrdies a distància però també es desplaçaran aquí per a segons quines cirurgies”, fet que evitarà també alguns desplaçaments dels usuaris que s’han de fer actualment. 
Per a la incorporació de nous facultatius ha estat clau el canvi que ha fet el SAAS en els contractes que s’ofereixen als professionals de la salut. En aquest sentit, Martínez Benazet va explicar que amb la nova fórmula s’ofereix als metges la possibilitat de portar a terme l’activitat quatre dies a la setmana a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell i un dia en un centre de referència perquè el professional pugui mantenir la seva formació continuada i “mantenir-se 
al dia”.
Amb aquest sistema de contractació i també amb la iniciativa del programa d’estada d’estudiants, si bé com va recordar el director assistencial del SAAS els resultats d’aquest “es veuran a més llarg termini”, es confia poder posar fi als problemes per contractar personal amb què s’han trobat els darrers anys.
A part de la contractació de nous professionals, Martínez Benazet, que va explicar que “tenim un cirurgià plàstic reparador d’adquisició recent”, va remarcar que “s’estan obrint també unitats”. 
En aquest sentit, el director assistencial del SAAS va recordar que hi ha la unitat de diabetis, que ja funciona, i que “acabem d’obrir-ne una com és la del peu diabètic”.
També s’ha posat en marxa  un dispositiu, lligat a l’hospitalització domiciliària, com són les cures pal·liatives a domicili, un servei que, segons va assegurar Martínez Benazet, “funciona i té ja una casuística i dona una millor qualitat als pacients en aquesta fase tan delicada del final de la seva vida”. En aquesta línia el doctor va recordar que molts d’aquests pacients que “havien de passar aquest procés a l’hospital ara el poden passar al seu domicili amb el suport del centre hospitalari i els seus professionals, i també lligat amb el servei de primària”.

La plantilla de salut mental està dimensionada correctament

Després que recentment la cap del servei de Salut Mental, Gemma Garcia, mostrés la seva preocupació per la llista d’espera que hi ha ara com ara per atendre adults en aquesta àrea, i que pot oscil·lar entre un mes o gairebé dos sempre que no es tracti d’una emergència, el director assistencial del SAAS va dir que “la dimensió de la plantilla orgànica de Salut Mental està bé, i que no ens manquen metges”. En aquest sentit, Joan Martínez Benazet va atribuir l’elevat nombre de pacients que ha d’atendre el servei i la consegüent llista d’espera al fet que “això és una mica allò del campi qui pugui en el sentit que l’usuari ara va al psicòleg, ara va al psiquiatre”. Per això, el dirigent del SAAS es va mostrar convençut que quan es posi en marxa “la via integrada”, amb l’ordenació que suposarà que el pacient hagi de passar primer pel metge de capçalera i que sigui aquest qui el derivi a l’especialista si ho creu oportú, “es reduirà la llista d’espera” perquè ara, diu el doctor, “em confessaven els metges d’aquí que veuen moltes coses que no són pròpies de la seva especialitat”.

Conveni amb el centre Oncopol de Tolosa

El Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) aposta fermament per continuar millorant el servei i l’atenció en oncologia. Per això, segons va avançar Martínez Benazet,  es vol establir “una relació per portar valor afegit” amb un centre oncològic de Tolosa “molt potent” com és el centre Oncopol. El director assistencial del SAAS va recordar que ja es tenen convenis amb Rangueil, per derivar pacients, i d’altres, “més potents” amb el Clínic, Sant Pau i Sant Joan de Déu, ja que es tracta d’acords que a part de la derivació de pacients preveuen l’ajuda en formació continuada dels professionals andorrans i estades al país. El conveni que es voldria tancar amb Oncopol seria com els que ja es tenen amb aquests tres centres catalans.

SAAS
centre hospitalari
redefineix
amplia
oferta
serveis
Joan Martínez Benazet
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic