Diari digital d'Andorra Bondia
El SAAS regularà l’accés al psicòleg de Salut Mental i apujarà les tarifes
El SAAS regularà l’accés al psicòleg de Salut Mental i apujarà les tarifes

El SAAS regularà l’accés al psicòleg de Salut Mental i apujarà les tarifes


Escrit per: 
Pepa Gallego/Foto: Jonathan Gil

El director assistencial del  Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS), Joan Martínez Benazet, admet que el Col·legi de Psicòlegs tenen “part de raó” quan acusen el servei de Salut Mental de l’hopital de “competència deslleial”. Martínez Benazet reconeix que, tot i no ser pretensió del SAAS crear aquesta competència, “des de fa més d’onze anys es va obrir una consulta de psicòleg per donar una sortida a una necessitat que no contemplava la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS) i es van establir unes tarifes que realment, vistes ara, són baixes, però es va fer perquè els ciutadans hi tinguessin accés”. El director assistencial del SAAS reconeix que en aquest aspecte “s’hi ha de posar ordre”. Així, es preveu regularitzar un filtre per a l’atenció a Salut Mental, és a dir, que no hi entri, com passa ara, qualsevol pacient que ho demani; i també actualitzar les tarifes. Pel que fa al filtratge, des del SAAS consideren que hi ha certes patologies psicològiques que han d’entrar dins de la cartera de serveis, tot i que l’última decisió la prendrà el ministeri de Salut. Per tant, l’accés al psicòleg també hauria d’estar regulat per la cartera de serveis. “L’accés indiscriminat a la consulta del psicòleg que hi ha avui en dia no el veiem correcte, s’ha de filtrar a través del metge de capçalera, el pediatra o el psiquiatra”, va comentar Martínez Benazet.  

Els preus pujaran
El director assistencial del SAAS va manifestar que són conscients dels fets denunciats pel Col·legi de Psicòlegs (Copsia) i que “no és voluntat del SAAS fer competència deslleial a aquests professionals. Hem demanat una reunió amb el president del Col·legi per parlar d’aquesta situació i per actuar de manera conjunta i transparent”. Des del Copsia, el passat 7 de novembre van fer una roda de premsa per denunciar que els preus establerts a Salut Mental distorsionen el mercat i “són contraris a la lliure elecció i la lliure competència”. L’altra crítica del col·lectiu professional també anava dirigida a l’ampli accés a Salut Mental, ja que en un principi es va crear l’àrea per atendre patologies greus i avui en dia s’atenen tot tipus de patologies. Crítiques, totes dues, que entén la direcció del SAAS i reconeix que és una disfunció d’aquesta àrea hospitalària i vol posar fil a l’agulla per tal de regularitzar-ho.
Per tant, independentment de la decisió que finalment prenguin els polítics d’entrar els psicòlegs a la cartera de serveis, des del SAAS s’establirà una mena de filtre perquè les consultes del psicòleg siguin les que vinguin derivades dels metges de capçalera, pediatres o psiquiatres. Pel que fa a les tarifes, també s’actualitzaran, entenent que s’apujaran, ja que són preus molt baixos, no només reconeguts pel Col·legi de Psicòlegs, sinó pel mateix director assistencial del SAAS. 
Tot i això, l’aportació o l’opinió que el SAAS té, quant a la petició del Col·legi perquè sigui una professió reconeguda i conveniada per la CASS, és que certes patologies han de ser ateses i conveniades dins la cartera de serveis per les consultes dels psicòlegs. Això sí, Martínez Benazet reconeix que no totes. 
En aquest aspecte reitera que les més greus poden derivar-se directament a l’hospital, a Salut Mental, i les menys greus a consultes dels psicòlegs.
Precisament, l’àrea de Salut Mental de l’hospital té una llista d’espera llarga. La direcció del SAAS  ha tirat endavant un pla de treball que té l’objectiu de solucionar-ho. Amb aquest pla, es vol millorar la gestió de la llista en funció de les necessitats dels pacients. Segons informen des del SAAS, es preguntarà a cada pacient quin és el motiu de la visita, per gestionar prioritats. Fins ara, cada pacient, independentment del motiu, passava a la llista per ordre de trucada. 
Al mes d’agost, la cap del servei de Salut Mental de l’-ital Nostra Senyora de Meritxell, Gemma Garcia, va fer unes declaracions públiques en les quals es mostrava  “preocupada” per la llista d’espera que hi ha per atendre adults en aquesta àrea, que pot oscil·lar entre un mes o un mes llarg, si no es tracta d’una emergència.

 

D’aquí a mig any es publicarà una nova llista de tarifes dels serveis i pacients no coberts per la CASS

Una comissió de treball del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) està treballant per actualitzar les tarifes de tots els serveis no coberts per la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS) i del que han de pagar els pacients que no són de la CASS. Aquesta és una acció que es va prendre fa poc, amb la incorporació del nou director econòmic i de recursos generals del SAAS, Lluís Buendía, però també a demanda del director assistencial, “perquè, amb l’aplicació del nou contracte dels metges per compte propi, hem de tenir unes tarifes homogènies per a tots els pacients”, va comentar Martínez Benazet. L’objectiu és que un pacient que no estigui cobert per la CASS, quan arribi a urgències, hagi de pagar el mateix tant si l’atén un metge assalariat com si l’atén un metge per compte propi. El director assitencial reconeix que la tasca que fa aquesta comissió “és feixuga” i que potser tardaran entre tres i sis mesos a establir totes les noves tarifes. 
També reconeix que l’actualització no ha de ser, necessàriament, apujar tots els preus. “N’hi ha que són més alts i d’altres que són més baixos”, va manifestar. 
Es publicaran els nous preus dels serveis que ofereix el SAAS i que no estan coberts per la CASS, o els que sí que ho estan, però no per als pacients que no són a la CASS. S’establiran també les tarifes del psicòleg. Segons Benazet, l’ideal seria que hi hagués un referent perquè fossin a dins de la cartera de serveis, és a dir, una tarifa de la CASS i, a partir d’aquí, establir les altres tarifes. 

SAAS
regularà
tarifes
salut mental
apujarà
psicòleg

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte