Diari digital d'Andorra Bondia
Es vol que siguin iguals els conceptes bàsics de les guàrdies de totes les especialitats.
Es vol que siguin iguals els conceptes bàsics de les guàrdies de totes les especialitats.

El SAAS vol homogeneïtzar el model de guàrdies a totes les especialitats


Escrit per: 
Pepa Gallego/Foto: Jonathan Gil

La direcció del SAAS es planteja un canvi en el sistema de guàrdies de totes les especialitats mèdiques a l’hospital. L’objectiu és homogeneïtzar el què es fa, qui ho fa i quan es cobrarà per guàrdia, per tots els metges. Això però pot suposar canvis importants en el model andorrà, com per exemple, que a l’hora del part no t’atengui la ginecòloga que tens assignada o de referència i que, en l’actualitat, és avisada quan entres a urgències, com fins ara, i acudeix per atendre’t al part, sinó que t’atendrà la ginecòloga o ginecòleg que estigui en aquell moment de guàrdia, com passa en tants altres sistemes sanitaris. Això però ja ocurre quan algú es trenca una cama, que és atès pel traumatòleg de guàrdia, o el nen que és atès pel pediatra d’urgències i no pel seu, però no passa en d’altres especialitats com ginecologia, tal i com ja hem dit, i suposaria un canvi de model d’atenció. 
Aquesta decisió de canvi de model encara no està presa, perquè des de la direcció estan esperant l’estudi que determinarà l’impacte econòmic que aquest canvi de model pot tenir. La intenció, segons la direcció de l’hopital, és tenir els mateixos conceptes bàsics per totes les guàrdies.
Aquesta tendència a l’homogeneïtzació suposarà un canvi de model que haurà de ser explicat i acordat aamb els professionals de les diferents especialitats mèdiques. El que es pretén també en la mesura és una millora de la gestió de recursos. 

Concursos de caps
D’altra banda, el servei de traumatologia i el d’urgències s’han quedat sense cap, i amb els edictes per cobrir un metge de cadascuna d’aquestes àrees es preveu fer convocatòries internes perquè siguin els metges de les especialitats indicades els que triïn el cap. 
En el cas d’urgències, un cop ja es va poder formalitzar l’acomiadament del doctor Josep Gómez, com a cap del servei, ara es preveu en breu treure un edicte per una plaça de metge d’urgències. Un cop aquesta plaça sigui coberta, o paral·lelament, es farà una convocatòria interna per elegir al cap del servei d’urgències. Val a dir, que Marcos Gutiérrez continua exercint com a cap d’urgències en funcions des que va ser suspès Gòmez, fins que es formalitzi aquesta convocatòria interna. 
Pel que fa a la plaça de metge especialista en cirurgia ortopèdica i traumatologia, publicada el passat 18 d’octubre, el que es  pretén és ocupar la plaça que va deixar vacant l’antic cap de traumatologia, Josep Maria Muñoz, i un cop estigui la plantilla, a través d’una convocatòria interna s’elegirà el cap del servei de traumatologia. 
Fins desembre del 2016 els caps dels diferents departaments de l’hospital eren triats per edicte i tenien una durada de cinc anys. A partir d’aquesta data es va modificar el reglament de l’estructura i de funcions del centre hospitalari i es va determinar que els caps de les diferents seccions serien triats per convocatòries internes. Tot i això, des de la direcció del SAAS asseguren que malgrat hagi quedat una plaça de traumatòleg vacant, el servei no ha generat cap llista d’espera de pacients destacada. 

SAAS
homogeneïtzar
model
guàrdies
especialitats
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic