Diari digital d'Andorra Bondia
El ministre Víctor Filloy amb la cap d’àrea de Serveis Sociosanitaris, Montserrat Gil, van fer balanç del SAD, ahir.
El ministre Víctor Filloy amb la cap d’àrea de Serveis Sociosanitaris, Montserrat Gil, van fer balanç del SAD, ahir.

El SAD atén un 12,4% més d’usuaris el 2019 sense augmentar la plantilla


Escrit per: 
M.S.C. / FOTO: Agències

El servei d’atenció domiciliària (SAD) va atendre l’any passat 316 usuaris. Això suposa un creixement del 12,45% respecte del 2018 i un 41,7% amb relació al 2017. També augmenten les hores d’atenció, que passen de 28.614 el 2018 a 29.309 l’any passat davant les 19.715 del 2017 (de juliol a desembre), tenint en compte que quan els comuns oferien el servei no cobrien els caps de setmana ni l’horari nocturn. Però tot i que les persones ateses han augmentat, no ho ha fet la plantilla. Així, el SAD està format per 31 treballadores familiars, a banda de l’equip de valoració (integrat per una treballadora social i una infermera) i una treballadora familiar que exerceix de coordinadora.

El ministre d’Afers Socials, Habitatge i Joventut, Víctor Filloy, va atribuir aquest fet a l’optimització de recursos que s’ha pogut assolir amb el traspàs del servei dels comuns al Govern. Amb tot, va avançar que es duran a terme unes enquestes als majors de 60 anys per tal de tenir una diagnosi de les tasques preventives per situacions de risc que es poden impulsar. Serà arran d’aquest treball que es valorarà la possibilitat d’ampliar la plantilla si es veu la necessitat d’arribar a més població. En tot cas, la planificació de recursos es farà tenint en compte la resta d’agents del país, ja siguin empreses privades, la Creu Roja o les àrees socials dels comuns (a través de centres de dia com el de Canillo, per exemple). Així doncs, des del Govern es va deixar clar que la intenció no és només ampliar el SAD sinó donar la resposta adequada a l’usuari amb els recursos existents. El Govern destina al servei 1 milió d’euros anual. 
Fent atenció a les dades del 2019, es constata que dels 316 usuaris, 134 van estar atesos a casa quan podrien estar ingressats en centres sociosanitaris, un fet destacat per Filloy tenint en compte que les persones prefereixen restar a la llar a mesura que es van fent grans. La majoria d’usuaris són dones (218), de nacionalitat espanyola i andorrana, i viuen sols o amb parella. Per edats, un gran nombre té entre 85 i 89 anys tot i que s’està registrant un creixement dels usuaris de menys de 60 anys (fins i tot hi ha gent jove i infants). Si observem les patologies, les més comunes entre les persones ateses són les malalties cardiovasculars, els traumatismes, les demències i les neoplàsies i sobre el grau de dependència, principalment són persones que tenen dificultats de moviment però no tenen gaires problemes cognitius. Les tasques més freqüents que s’ofereixen als usuaris fan referència a la higiene personal i a la mobilitat. 
El Govern va atribuir el creixement experimentat en els darrers anys a la difusió que se n’ha fet, tot i que va recordar que ja era un servei molt ben acceptat quan depenia dels comuns fa dos anys i mig. Així mateix, les enquestes de satisfacció assenyalen una bona valoració per part dels usuaris. És per això que la previsió de l’executiu és que el nombre de persones ateses vagi creixent en els pròxims anys.

 

L’executiu reactivarà el pla contra la drogoaddicció

El ministre d’Afers Socials, Habitatge i Joventut va assegurar que el Govern és “plenament conscient” de la necessitat de destinar més recursos als problemes de drogodependències i trastorns de conducta entre els joves. Així, va recordar que la Llei de seguretat ciutadana recull el mandat que el Govern reactivi el pla contra les drogodependències. En aquest sentit, va indicar que el ministeri de Salut reforçarà la plantilla per avançar en la coordinació que aquesta qüestió necessita. Filloy va explicar que durant el primer quadrimestre d’aquest any ja s’hauran definit les línies estratègiques del pla. El ministre també va afirmar que en aquesta qüestió la responsabilitat és compartida entre l’Estat i la ciutadania i es va mostrar decidit a treballar transversalment.

 

SAD
atenció domiciliària
servei d'atenció a domicili
pla contra les drogodependències
drogodependències

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

La foto no té desperdici, és ben bé allò de "Deu els cria i els favors (polítics) els ajunten"

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte