Diari digital d'Andorra Bondia
El SAD es completarà amb empreses concertades per ampliar el servei
El SAD es completarà amb empreses concertades per ampliar el servei

El SAD es completarà amb empreses concertades per ampliar el servei


Escrit per: 
M.S.C. / FOTO: SFGA/J.A.V.

El nou servei d’Atenció Domiciliària (SAD) projectat pel Govern completarà el servei de gestió pública amb una o més empreses concertades, un fet que permetrà atendre més usuaris (es passarà de l’1,9% de persones de més de 65 anys de cobertura a un 3,5%) i també ampliar les hores d’atenció (es passarà d’1,06 a 1,50 hores per dia i usuari) –cal recordar que fins ara només funciona de dilluns a divendres–. Segons va explicar el ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, la part pública (formada pels 33 professionals que s’absorbiran dels comuns i el SAAS) atendrà preferentment els casos de baixa intensitat, mentre que l’externalitzada es dedicarà a les persones que necessiten més hores d’atenció i que han de ser ateses matí i vespre i també els caps de setmana. Quant a la vessant sanitària, se seguirà cobrint des del servei d’infermeria d’atenció primària, motiu pel qual caldrà signar un conveni amb la CASS i el Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS).

Espot va reiterar que es mantindran els drets consolidats dels assalariats que provinguin dels comuns (el mateix salari i els complements) i seria en l’horari de treball on hi pot haver “petites variacions”. El Govern preveu signar amb els comuns i el SAAS un conveni d’aquí al mes de maig i tot seguit caldrà fer el traspàs de forma progressiva. El calendari estableix com a termini màxim a finals d’estiu per tenir integrats els 33 professionals a la plantilla del Govern. Serà quan hagi acabat aquest primer pas que es treballarà per donar servei a usuaris d’un nivell més alt de dependència a través de la contractació d’empreses externes. Això es farà mitjançant un concurs públic, que abans de finals d’any ja hauria d’estar licitat i adjudicat.
Tot plegat ha de permetre augmentar la cobertura del servei per endarrerir l’ingrés en residències, oferir més hores d’atenció al domicili en funció del nivell de dependència (es podrà rebre fins a cinc hores al dia d’atenció), homogeneïtzar el servei a totes les parròquies  i establir un únic circuit d’accés. 

Costos
Tots aquests canvis faran augmentar els costos del servei. Segons va precisar Espot, la inversió neta que es destina avui al SAD és de 604.582 euros. Amb les millores, aquest import creixerà en 1,2 milions d’euros. Per tant, el pressupost del servei d’Atenció Domiciliària dissenyat per l’executiu serà d’1,8 milions d’euros.

Des del Govern també es va avançar que no preveu introduir canvis en els preus públics ni el copagament. El cost real del servei és de 13 euros l’hora. A hores d’ara, el preu públic de mitjana és de 10 euros, mentre que el copagament mitjà és de 3 euros. Per al nou SAD, el preu s’ha fixat en 9 euros l’hora i el copagament mitjà serà de 4 euros l’hora. A més, en quedaran totalment o parcialment exonerades les persones que no superin el llindar econòmic de cohesió social (LECS) personal, o si els ingressos de la unitat familiar no superen el LECS augmentat en un 70%. En aquest cas no es tindran en compte els familiars obligats, tal com fixa la Llei de serveis socials i socio­sanitaris. 

Per accedir al servei, la persona interessada ha de presentar una sol·licitud al departament d’Afers Socials. Allà es valorarà el cas i es farà un pla de treball conjuntament amb el beneficiari en un termini màxim de quinze dies hàbils. Posteriorment es comunicarà la resolució per escrit al sol·licitant. També s’ha dissenyat un circuit d’urgència. En aquest cas, l’equip de valoració donarà una resposta en 24 hores i se li oferirà una aplicació provisional, que haurà de ser confirmada posteriorment. En el cas que la persona sol·licitant requereixi més de cinc hores de suport, serà derivada als recursos residencials existents.

Pla de xoc
El ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior va explicar que l’objectiu és donar servei al 3,5% de persones de més de 65 anys. Amb tot va assegurar que a hores d’ara no hi ha llista d’espera, tot i no arribar a aquesta ràtio. Per això s’ha dissenyat un “pla de xoc”, en el qual es preveu una campanya d’informació del programa amb un format accessible i es farà una enquesta a les persones de més de 65 anys per detectar situacions de risc i vulnerabilitat. A més es nomenarà un coordinador del projecte i es farà formacions i cursos de suport als professionals. Així mateix es duran a terme avaluacions mensuals del servei per garantir que s’estan assolint els objectius i la qualitat desitjada.

El pla d’implantació del nou SAD es va presentar als cònsols, als representants del SAAS, als treballadors i als col·lectius de la gent gran i de persones amb discapacitat. La valoració va ser, segons Espot, positiva. Cal destacar que la cobertura avui és molt més baixa que als països veïns. Si aquí se situa a l’1,9% de la població de més de 65 anys, a Espanya es troba al 4,6% i a França al 7%. Amb la millora del servei es passarà de donar atenció a 204 usuaris a un total de 377. Avui hi ha 10.774 persones de més de 65 anys (5.024 de més de 75 anys).

 

Atenció
Domiciliària
SAD
Govern

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte