Diari digital d'Andorra Bondia
El Govern gestiona el Servei d’Atenció Domiciliària des del 2017.
El Govern gestiona el Servei d’Atenció Domiciliària des del 2017.

El SAD tornarà a traure un edicte per cobrir vuit o deu places noves


Escrit per: 
M. P. A. / Foto: BonDia

La manca de professionals sanitaris al país es fa palès també en el Servei d’Atenció Domiciliària (SAD). Així, es tornarà a traure a concurs la cobertura de 10 places noves, segons confirma la cap d’àrea de Serveis Sociosanitaris d’Afers Socials, Montserrat Gil. Ara s’està fent la prova professional de les persones que es van presentar a l’edicte anterior, explica, i s’ha de donar resposta a aquestes dues persones. Depenent del que es decideixi, sortirà a concurs la cobertura de 8 o 10 places, matisa. D’aquesta manera es volen cobrir les jubilacions o les persones que estan de baixa al servei.

Segons Gil, “estem contents” perquè hem aconseguit que aquest edicte sigui una realitat per donar cobertura als domicilis. En aquest sentit, manifesta que la gent gran el que vol és “estar-se al domicili” perquè no vol marxar del seu entorn. Creu que s’ha d’apostar per l’atenció a domicili per donar resposta a la demanda que fan: “mantenir-se el màxim possible al seu lloc i al seu entorn i amb els seus”.

Per la seva banda, el president de la Federació d’Associacions de la Gent Gran, Fèlix Zapatero, insisteix que alguns dels requisits que es demanen als professionals del SAD poden dificultar les contractacions. En relació amb això, es va referir concretament al nivell B2 de català que es demana. Considera que caldria ser una mica flexible,  perquè si es tracta d’algú que fa poc temps que està al país se li hauria de donar un temps per assolir el nivell. A més, “a les empreses privades que fan atenció domiciliària no els demanen això”, constata. I afegeix que en aquestes empreses “sembla que paguen una mica més”.

Zapatero també fa notar que la mitjana d’edat dels treballadors del SAD és de 59 anys. L’avantatge és que tenen “més experiència”, però com a contrapartida cal tenir en compte que els queda poc per jubilar-se i que, per tant, en faran falta més.

El servei d’acció voluntària es presenta a les cases pairals
Aquesta setmana es començarà a presentar el nou servei acció voluntària social a les cases pairals. La setmana passada es va explicar a la junta de la Federació d’Associacions de la Gent Gran d’Andorra. Va ser en el marc d’aquesta trobada on es van poder posar sobre la taula els dubtes concrets que desperta aquest nou programa als reponsables de l’entitat. Així, van posar sobre la taula qüestions de tipus pràctic com ara qui pagarà la benzina o el pàrquing dels voluntaris que portin una persona a fer un tràmit. També van preguntar sobre temes de més pes, com ara què passa si cau i es fa mal la persona acompanyada o bé el voluntari, perquè això pot tenir fins i tot conseqüències legals. Un altre aspecte a tenir en compte és la identificació del voluntari, ja que hi ha d’haver algun tipus de document que l’acrediti com a tal. “És molt delicat i de molta responsabilitat”, reconeix el president de la Federació, Fèlix Zapatero. Segons se’ls va informar des de l’àrea de Serveis Sociosanitats, les diverses situacions que es presentin s’aniran resolent sobre la marxa i es farà un protocol d’actuació. Així mateix es va insistir que els voluntaris rebran una formació específica sobre què podran fer i de quina manera portar-ho a terme. Alguns d’aquests voluntaris ja estan en disposició de formar part de la iniciativa i s’espera captar-ne més.

Tot i les preguntes que suscita la posada marxa d’aquest nou programa de voluntariat, des de la Federació de la Gent Gran es veu amb bons ulls la iniciativa. 

SAD
edicte
places

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte