Diari digital d'Andorra Bondia
L’ambaixador i la negociadora de la UE, durant la trobada que van mantenir amb els sindicats la setmana passada.
L’ambaixador i la negociadora de la UE, durant la trobada que van mantenir amb els sindicats la setmana passada.

El SAT reclama tribunals laborals per agilitzar els processos judicials


Escrit per: 
Meritxell Prat / Foto: SFGA / C. Esteve

El Sindicat Andorrà de Treballadors (SAT) reclama la creació d’una branca específica de la justícia dedicada a tractar conflictes laborals i relacionats amb la Seguretat Social. La petició es va incloure en un informe que el secretari general del SAT, Guillem Fornieles, va entregar al recentment nomenat ambaixador de la Unió Europea a Andorra, Didier Lenoir, i la nova negociadora adjunta, Clara Ganslandt la setmana passada. En el document s’explica que “els procediments judicials en els conflictes laborals han de tenir la seva pròpia dinàmica especialitzada i més àgil, que escurci el temps de resolució”, ja que al seu entendre amb aquest sistema es podria  “oferir una major i millor protecció als treballadors, enfortint la tutela judicial”.

El SAT va voler traslladar als representants europeus la seva preocupació per la situació sociolaboral del país i en aquest sentit van insistir que davant la legislació vigent, “l’única possibilitat per salvar els seus drets elementals i la seva dignitat és recórrer a la via judicial civil o administrativa”. Una opció, però, “costosa i que pot comportar represàlies”. Igualment van assenyalar que la lentitud i l’allargament dels processos judicials en aquest àmbit es tradueix en un retard, també, a l’hora d’obtenir sentència, fet que genera “injustícia”. Segons el SAT, els processos poden arribar a durar més de dos anys, i tot i així no hi ha garanties d’obtenir victòries. “Si la llei és injusta, el resultat serà injust”, apunten. 

Opinió que també comparteix el secretari general de l’USdA, Gabriel Ubach, que va recordar que aquesta és una petició històrica, però “mentre tinguem les lleis que hi ha ara, és igual. L’empresari és qui mana, hi ha acomiadament lliure i poden fer el que vulguin”.

Igualment, en l’anàlisi del SAT també es posa de manifest que hi ha situacions que es podrien resoldre a través de mecanismes de negociació, convenis o amb un organisme públic d’arbitratge, mediació i conciliació laboral que “allunyaria la judicialització dels conflictes laborals i alleugeriria la càrrega de causes que té ara la justícia”. Amb tot, aquests mecanismes no existeixen en els conflictes sociolaborals, i és que la Llei d’arbitratge exclou, específicament, arbitratges especials com el laboral o de consum. El sindicat afirma que la finalitat d’aquest tipus d’organismes seria aconseguir una major seguretat jurídica del marc de trobada entre els protagonistes del conflicte, buscant que s’agilitin els processos de resolució, que s’evitin abusos equilibrant la protecció i tutela dels diferents interessos i dotant de major seguretat jurídica les relacions laborals. Recorden que la creació de tribunals d’arbitratge laboral està avalada per l’Organització Internacional del Treball (OIT), que, en la seva recomanació 92, propugna l’establiment d’arbitratges voluntaris.

Atur
Per últim, també van posar en coneixement dels representants de la UE el fet que a Andorra no existeix una prestació per desocupació contributiva, per tant, recordant que és necessària perquè si un treballador es queda sense feina per causes no imputables a ell, pugui beneficiar-se de la prestació des del moment que comenci la seva situació de desocupació. D’aquesta manera, apunten, s’evita la precarietat econòmica que poden patir les famílies a conseqüència de la situació.

SAT
tribunals
laborals
agilitzar
processos
judicials
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic