Diari digital d'Andorra Bondia
Imatge d’habitatges construïts al poble del Tarter.
Imatge d’habitatges construïts al poble del Tarter.

El sector no veu demanda a Canillo per destinar apartaments a lloguer


Escrit per: 
Mireia Suero Comellas / FOTO: Bondia

Una de les vies que el Comú de Canillo té en ment per fer créixer la bossa d’habitatge de lloguer disponible a la parròquia és que part de l’oferta d’allotjament turístic basculi cap al mercat residencial de lloguer. Les empreses gestores d’apartaments, però, veuen un problema a aquesta solució: la feble demanda.

El president de l’Associació d’Empreses d’Allotjament Turístic (AEAT), Alex Ruiz, va recordar que els actuals edificis d’apartaments van fer el canvi d’ús a turístic després que els propietaris no els aconseguissin vendre ni llogar. El problema, remarca Ruiz, és la “frontera virtual” que fa que als residents els costi molt anar-se’n a viure més amunt del poble de Canillo, que és on hi ha el gruix d’apartaments. Assenyala com a principal handicap la manca de serveis. “Des del final de la temporada d’hivern fins a l’inici de la temporada d’estiu no hi ha res, ni un lloc on poder comprar una barra de pa”, observa el president de l’AEAT, que insisteix que si abans de res no es nodreix de serveis pobles com el Tarter “no vindrà ningú”. A això cal afegir-hi la neu i les cues a l’hivern, que compliquen la circulació.

Amb tot, Ruiz es mostra obert a analitzar amb el Comú l’aposta per afavorir el canvi d’ús de part dels habitatges turístics. Diu que això pot ser interessant en l’actual context de pandèmia, en què molts negocis no han tingut cap ingrés des de fa més d’un any. Serien, però, empreses amb una plaça d’apartaments important, remarca. “Si destines un 5% o un 7% a habitatge residencial de lloguer t’assegures una rendibilitat fixa anual”, declara, tot i que caldrà veure si hi ha un volum suficient de gent interessada.

El fet que el Comú hagi parlat d’oferir ajuts per afavorir la posada al mercat de lloguer d’alguns apartaments fa pensar el president de les empreses del sector que algun soci es podria “arriscar”. El cònsol major, Francesc Camp, ja va plantejar en una reunió de la Taula d’habitatge aquesta possibilitat fa un any. En aquell moment, el Comú estava pensant a finançar un percentatge del preu del lloguer a fons perdut. Dimarts, però, el cònsol canillenc va precisar que el Comú no havia pres cap decisió i que totes les opcions estaven damunt la taula. Tant la possibilitat d’adoptar mesures incentivadores com són els ajuts assenyalats anteriorment com d’altres de dissuasòries. Per Camp, aquestes darreres possiblement serien més efectives però abans de moure fitxa es vol mantenir una reunió amb el sector per conèixer la seva opinió, que tindrà lloc de cara al mes que ve.

Ruiz també va explicar que l’edifici de Canillo, que ha de ser desallotjat pròximament, no tindrà com a destí l’habitatge d’ús turístic. Segons les informacions que ha rebut, la voluntat de la propietat era posar-lo a la venda. Així doncs, els llogaters van rebre una carta informant-los que no se’ls renovaria el contracte i que haurien de marxar abans de finals d’any, tot i que també se’ls donava l’opció de comprar el pis. Si bé aquest no és el cas, Ruiz va indicar que, malgrat el context, hi pot haver propietaris que apostin per crear nou habitatge turístic.

 

 

 

 

apartaments
habitatges turístics
lloguer
AEAT
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic