Diari digital d'Andorra Bondia

El sector ramader demana col·laboració per augmentar el percentatge de producció de carn de qualitat en relació al consum intern


Escrit per: 
Agències

El president de l'Associació de Pagesos i Ramaders, Miquel Font, ha dit que actualment les explotacions estan produint el 12% del consum intern de carn bovina, i demanat més col·laboració per incrementar el percentatge de consum.

Tot i això, Font ha dit que actualment hi ha aproximadament un miler de caps de bestiar al país, i s'ha mostrat satisfet pel fet que el nombre es manté. Font ha fet aquestes declaracions durant el sanejament del bestiar boví de la parròquia de Canillo, que ha tingut lloc aquest divendres al matí a la Vall d'Incles. Uns 200 caps de bestiar han baixat de les pastures del Siscaró per rebre l'actuació sanitària contra la tuberculosi, la brucel·losi i la leucosi.

Aquest divendres s'ha dut a terme la primera jornada de sanejament del bestiar boví de la parròquia de Canillo. Els ramaders han conduït els animals des dels prats del Siscaró fins a la Vall d'Incles on els veterinaris han portat a terme la prova de la tuberculosi i l'extracció de sang per fer les proves de la brucel·losi i la leucosi. Dilluns es farà la lectura de la prova de la tuberculina, i serà el torn de la desparasitació i la vacunació contra la rinotraqueitis. Un cop fet el sanejament, la majoria de les vaques ja es tancaran a les seves respectives corts per passar l'hivern, i algunes encara pasturaran uns dies més a Riba Escorxada. Amb aquestes proves, ja només faltarà sanejar el bestiar de la parròquia de Sant Julià, que en aquest cas es fa explotació per explotació, a diferència de les altres parròquies on s'agrupen tots els animals per facilitar les tasques dels veterinaris. De moment, dels resultats que es disposen fins a dia d'avui no s'ha trobat cap cas de tuberculosi en cap parròquia.

Miquel Font ha fet una valoració molt positiva de la temporada de pastures d'enguany, que es donarà per finalitzada el 15 d'octubre. Les pastures d'alta muntanya han estat en molt bones condicions gràcies a les pluges de la primavera i a la calor i el bon temps que ha fet durant l'estiu.

El president de l'Associació també ha comentat que actualment el nombre d'explotacions es manté i que fins i tot algunes han augmentat el nombre de caps de bestiar, gràcies al fet que amb les reduccions de les plantacions de tabac s'ha permès que hi hagin més camps disponibles per als farratges. Per tant, s'ha mostrat satisfet que es compleixi l'objectiu de l'entitat, que és mantenir l'activitat ramadera.

En canvi, la comercialització de la carn de qualitat té més problemes. Un d'ells ve donat per l'estacionalitat del negoci, ja que la majoria de vedells neixen en unes èpoques concretes, entre la segona meitat d'hivern i la primavera, i això fa que no es pugui fer una producció lineal, sinó que la major part de la carn s'obté entre els mesos de març i de juny, quan els vedells tenen entre 9 i 12 mesos. D'altra banda, Miquel Font també lamenta que la carn no es pugui comercialitzar amb més facilitat, i ha fet una crida als comerciants per tal que s'involucrin més en aquest projecte, ja que és un dels puntals de la ramaderia del Principat. Font ha dit que els ramaders produeixen només el 12% del consum intern i la resta s'importa principalment d'Espanya i França. Per tant, considera que encara hi ha molt de marge per poder augmentar el percentatge, i ha demanat la col·laboració dels carnissers i dels establiments.
 

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic