Diari digital d'Andorra Bondia

El segell de productes andorrans diferenciarà els agrícoles dels elaborats amb matèria prima importada


Escrit per: 
Agències / Foto: N. M.

El departament d’Agricultura està ultimant els detalls del reglament que haurà de regular el segell de productes d’Andorra.

Tal com va explicar el director d’Agricultura, Landry Riba, es tracta d’un segell que ha de servir com a atractiu de venda, i el reglament definirà les característiques que han de complir els productes per poder-lo obtenir. A més, es diferenciarà entre els productes agrícoles, obtinguts completament a Andorra, i els que s’anomenaran “receptes tradicionals”, que englobaran aquells que es produeixen al país però la matèria primera dels quals s’ha d’importar perquè aquí no n’hi ha, com pot ser el cas dels embotits. Riba va explicar l’estat d’aquest procés durant la benedicció del bestiar que va tenir lloc ahir al coll de la Botella.
La tradicional benedicció del bestiar, que se celebra cada any a la vall de Setúria, es va haver de traslladar al coll de la Botella a causa de la pluja. Aquest any, i per primera vegada, l’esdeveniment ha comptat amb l’arquebisbe d’Urgell i copríncep episcopal d’Andorra, Joan-Enric Vives, que va oficiar la benedicció. El bisbe va beneir el bestiar i va fer referència a tots els altres sectors de l’economia andorrana, als quals va desitjar prosperitat.
Riba va valorar l’estat de la ramaderia del país i va expressar que “tenint en compte la situació econòmica actual, no ens podem queixar”. Sobre la carn d’An­dorra, que ha d’obtenir aviat la Identificació Geogràfica Protegida, va indicar que ja es ven molt bé i que fins i tot s’han pogut apujar les tarifes en els primers mesos de l’any. Va indicar que s’han engegat iniciatives com la de potenciar les parts tradicionals de la vedella per poder treure més rendiment de tot l’animal, i no només de les parts nobles. A més, s’ha incrementat la comercialització gràcies a l’acord amb la central de compres del Liceu Comte de Foix, i actualment cada setmana es ven la totalitat de la carn produïda al país.
Pel que fa a les xifres, Riba va comentar que avui se sacrifiquen al voltant de 850 o 900 vedells a l’any i que el màxim seria d’uns 1.000, així que ja s’està gairebé al límit de la producció.
Una altra de les prioritats del departament d’Agricultura actualment és l’elaboració del reglament del segell per als productes d’Andorra. Riba va indicar que ja s’estan ultimant els detalls d’aquest text i s’ha acabat la imatge gràfica.
Aquest text definirà les característiques que han de complir els productes per poder portar aquest segell i les garanties que comporta per als clients. Va indicar que seran uns requisits genèrics, ja que el segell englobarà productes variats, però sí que ha definit que es diferenciarà entre els agrícoles i els de recepta original. Qualsevol productor podrà demanar al Govern l’autorització per utilitzar-lo.
A l’acte de benedicció hi van assistir diverses autoritats: el cap de Govern, el síndic general i els cònsols de la Massana i d’altres parròquies. El cònsol major de la Massana, David Baró, va opinar que la cabana ramadera de la parròquia està en bon estat, amb uns 300 caps. A més, va incidir que es treballa per repartir el bestiar en diferents terrenys.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte