Diari digital d'Andorra Bondia
Un moment de l’assemblea extraordinària del SEP, aquest vespre.
Un moment de l’assemblea extraordinària del SEP, aquest vespre.

El SEP amenaça de renunciar a la carrera professional dels docents


Escrit per: 
M. P. A. / Foto: Facundo Santana

No volen ser ni avaluats de competències ni haver de presentar mèrits per ser col·locats al lloc que els pertocaria en la graella salarial. I si el ministeri d’Educació manté la seva línia vermella, que consisteix que tots els membres del cos d’Educació han de ser avaluats i presentar els seus mèrits, “renunciarem a la carrera professional”. Així ho han decidit avui en assemblea extraordinària els afiliats del Sindicat de l’Ensenyament Públic (SEP), segons ha exposat la seva secretària general, Marisa Santos.

En declaracions posteriors a la trobada, Santos ha reiterat que tothom està d’acord a donar la més cordial benvinguda a la proposta de carrera professional del cos d’Educació que proposa el ministeri “perquè fa 20 anys que l’esperem”. I la troben, a més, “correcta”. El problema, ha precisat, el planteja una mesura transitòria que proposa el ministeri per poder situar totes les persones que ja formen part del cos des de fa temps. La motivació? La carrera es crea ara i està ben plantejada per a la persona que entra de nou, però per a la resta, com que hi ha certs nivells que corresponen a unes franges salarials, no.

Santos ha recordat que la línia vermella del ministeri és que no situaran ningú en la franja que li pertocaria sense presentar una sèrie de mèrits i una avaluació. I és aquí on des del col·lectiu d’educació es viu amb certa indignació aquesta línia vermella, ja que es considera que “ni és culpa nostra el fet de no haver pogut meritar ni demostrar des del 2009 fins ara” perquè es van congelar els sous i el complement del GAdA. En aquest sentit, ha expressat que des de llavors les administracions anteriors tampoc no han donat aquesta oportunitat a tots els treballadors del cos a fer-ho. I per tant titllen de “greuge” que se’ls demani ara una feina que hauria hagut de fer l’Administració anteriorment “i sense la qual no se’ns pot retribuir el que ara ja hauríem d’estar cobrant”. I és que “tenim una gran part del col·lectiu que encara està entre el 80 i el 90% de la seva franja salarial”, ha remarcat la secretària general del SEP. 

Reunió amb la ministra
Com a acció més immediata, el SEP ha decidit convocar la ministra d’Educació, Ester Vilarrubla, al més aviat possible, avui mateix, per exposar-li que estan en desacord amb el plantejament que es fa i que com a docents també aporten la seva línia vermella: “no acceptarem aquesta carrera professional si no es dilueix aquesta línia vermella i no se’ns col·loca en la franja retributiva que ens pertoca sense haver de proporcionar uns mèrits que ja hem aportat tots aquests anys malgrat que no se’ns hagi pogut avaluar”. Caldrà veure ara com rep la ministra aquesta proposta, ja que segons Vilarrubla la valoració dels mèrits i les competències dels docents és “l’essència” de la carrera professional. Es tracta del criteri fonamental i irrenunciable per poder avançar més enllà del temps que faci que una persona estigui fent de mestra. D’altra banda sempre ha reiterat que entrar a la carrera és una qüestió voluntària i si no hi volen entrar “no passa res”.

“Compromís polític”
Santos ha insistit que han demanat tant al ministeri com a tots els grups parlamentaris que es quantifiqui quants diners caldrien per situar cada membre del cos d’Educació on els tocaria. Però ha remarcat que independentment de situar-los en el lloc oportú de la graella salarial segons “el que ja hem meritat”, cal aconseguir “un compromís polític” que es farà i més endavant “ja es veurà com et paguen”. Per aquest motiu, han sol·licitat si seria possible fer-ho a través d’un pla plurianual de manera que de forma gradual “aquests greuges es puguin anar corregint progressivament”. La resposta que han rebut de tots els grups és que entenien el plantejament que es fa des del sindicat i creuen que seria possible plantejar aquest pressupost plurianual. Ara bé, quant al compromís polític per portar-lo a terme, “això ja depèn de cadascun”.

SEP
renunciar
carrera professional
docents
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic