Diari digital d'Andorra Bondia
David Garcia, secretari general del Sindicat d’Ensenyament Públic (SEP).
David Garcia, secretari general del Sindicat d’Ensenyament Públic (SEP).

El SEP reclama que l’exclusivitat s’elimini per a tot el personal


Escrit per: 
P.G. / Foto: Jonathan Gil

El Sindicat d’Ensenyament Públic (SEP), que tenia previst en un primer moment reunir-se amb el ministre d’Educació i Ensenyament Superior, Èric Jover, aquest divendres, ho farà la setmana vinent per falta de quòrum. Entre altres qüestions, des del SEP volen reclamar al ministre més concreció en l’articulat de la llei del cos d’educació que el ministre està presentant a tot el cos docent i altres qüestions, com l’eliminació de l’exclusivitat de la feina per a tot el personal.  El SEP està a l’espera d’un informe jurídic encarregat per a diferents aspectes de la llei, com la regulació de les vacances, així que faran les aportacions corresponents al ministre. 

Anem per parts. Segons el SEP, amb la nova llei l’exclusivitat no només l’han de treure per als eventuals que tenen contractes de curta durada, com va avançar Jover. El SEP reclama que s’anul·li el concepte d’exclusivitat pel d’“incompatibilitat”. “Entenem que qualsevol funcionari pot tenir també el seu negoci i no hi ha d’haver exclusivitat per a ningú”, va explicar David Garcia, secretari general del SEP. 

La proposta que fa el sindicat és que canviï el concepte d’exclusivitat pel d’incompatibilitat i que sigui una comissió que determini si l’altra feina o negoci és incompatible amb la tasca docent. 

Per altra banda, en la regulació, per primer cop, de les vacances dels docents, que la llei, prenent el model del País Basc,  determinarà que serà d’entre 30 i 45 dies en un període estival, des del SEP demanen que la resta de dies que la llei preveu qualificar “de descans” s’especifiqui bé que tindran el mateix reconeixement de vacances. “Volem saber si ara els dies que la llei diu que seran de descans hem d’estar o no localitzables o s’assimilaran com ara als dies de vacances, com computaran i quins efectes pràctics tindran”, va aclarir Garcia.  Tot i això, el SEP tindrà un informe jurídic sobre aquesta qüestió, que presentaran al ministre. 

Falta concreció
“Ens fa por que el projecte de llei del cos d’educació es basi en el de la llei de la funció pública”, va dir Garcia. Tot i això, critiquen que els principals punts presentats de la nova llei no estiguin encara concretats i esperen que les aportacions que des del sindicat i les comissions sectorials facin acabin concretant aquests punts. 
Aplaudeixen, per altra banda, altres aportacions de la llei,  com el fet que siguin considerats com a agents de l’autoritat. “Era una reivindicació que fa més d’un parell d’anys que demanem i celebrem que es consideri tal com és també una tendència general”, va comentar el representant dels docents. 

Visió internacional
Des del mes de febrer passat el SEP forma part de l’Internationale de l’éducation, un organisme internacional amb més de 400 sindicats de l’ensenyament, i 30 milions d’afiliats de més de 170 països. Gràcies aquesta formació, comptaran amb assessorament jurídic d’una delegació francesa, que els ajudarà a concretar aspectes de la llei. “El que nosaltres reclamem no és una demanda de privilegis, volem saber com està, a la resta del món, el personal docent i tenim estudis que diuen que el PIB per capita d’un docent del Principat és a la cua de la resta dels països”, va dir Garcia. 

SEP
exclusivitat
personal
Ensenyament
sindicat

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte