Diari digital d'Andorra Bondia
Els abonaments gratuïts per fer ús del servei ja es poden sol·licitar a través de l’app de Cicland.
Els abonaments gratuïts per fer ús del servei ja es poden sol·licitar a través de l’app de Cicland.

El servei de bici compartida, gratuït fins a finals d'any


Escrit per: 
M. P. A. / Foto: Facundo Santana

El servei de bicicleta compartida es queda a les parròquies centrals i a Sant Julià de Lòria. A més, i fins a finals d’any, serà gratuït per a tota la població, una gratuïtat que serà permanent per als joves de 16 a 20 anys. Així ho ha anunciat avui la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, acompanyada dels cònsols d’Andorra la Vella, Conxita Marsol, de Sant Julià de Lòria, Josep Majoral, i d’Escaldes-Engordany, Rosa Gili.

Segons ha detallat Calvó, aquestes són les novetats més destacades de la renovació del conveni que avui mateix s'ha signat entre el Govern i els tres comuns. D’aquesta manera es reubiquen les estacions d’Ordino, Encamp, Canillo i la Massana a la vall central i Sant Julià, un cop constatat que és en aquesta zona on s’utilitza majoritàriament el servei de bicicleta compartida. De fet, la ministra ha recordat que “el projecte inicial ja era a la vall central, però es va voler tirar endavant a nivell nacional”. 

Així, a partir d’ara hi haurà un total de disset estacions ubicades a les tres parròquies, a més d’algunes parades sense servei de recàrrega a Escaldes, però que estaran senyalitzades al terra, on els usuaris de les bicicletes les podran deixar aparcades i, posteriorment, els tècnics del servei extrauran les bateries i les aniran carregant progressivament. Segons Calvó, per a la ubicació de les parades s’ha prioritzat aquells punts on es creu que hi ha més joves, ja que els pot ser “molt útil” perquè puguin fer desplaçaments “de curta distància”. Els abonaments es poden sol·licitar des d’ahir a través de l’aplicació de  Cicland. Durant aquest mes de setembre aniran entrant en funcionament les noves estacions i també noves bicicletes que seran més ergonòmiques i amb una cistella més gran.

El Govern compensarà a la companyia concessionària del servei els abonaments gratuïts fins a finals d’any, de manera semblant a com es fa amb els abonaments de transport públic i serà llavors quan s’avaluarà de forma global el funcionament i si es mantindrà la gratuïtat.  

Calvó ha recordat que l’import aportat per a aquest servei des del Govern és de 65.714 euros anuals. Els comuns d’Andorra la Vella, Sant Julià de Lòria i Escaldes-Engordany participaran en el pagament del servei amb els imports anuals de 32.143 euros, de 6.429 euros i 25.714 euros, respectivament. L’acord té una durada d’un any i es renovarà automàticament cada any fins a un màxim de cinc.

Els comuns, satisfets
Els tres comuns signants del conveni s'han mostrat favorables a la renovació del servei tenint en compte els canvis introduïts. Així, Marsol ha valorat de manera molt positiva la renovació del conveni amb els canvis introduïts i va posar un especial èmfasi en la gratuïtat per als més joves. També ha remarcat que des del Comú ja fa temps que han fet una aposta clara per fomentar els hàbits saludables i l’estalvi d’energia. A més, ha recordat algunes de les accions del Comú per afavorir la mobilitat sobre dues rodes com ara les obres a la recta de la Margineda, que comptaran amb un carril bici, o l’acord amb el Govern per fer zones limitades a 30 quilòmetres hora al centre. Pel que fa a les noves estacions, ha explicat que estaran ubicades als Serradells, a les noves zones esportives de Santa Coloma i al Lycée Comte de Foix. 

Per la seva banda, Majoral ha assegurat que signava un conveni que ha qualificat de “cabdal” amb “esperança i il·lusió” ja que a la parròquia ja fa temps que treballen per fer-la més sostenible promovent la mobilitat neta. Igualment, ha afegit que considera que aquest servei de bicicleta compartida els dona “força per implementar el pla de mobilitat per a l’Administració”. Quant a les noves estacions, ha indicat que n’hi haurà una al davant de la farmàcia Creu Verda i una altra al centre de formació professional d’Aixovall.

Al seu torn, Gili no ha amagat que des d’Escaldes han estat força crítics amb el servei ja que creuen que abans s’hauria de seguir treballant per impulsar més carrils bici. De tota manera, ha manifestat que desitgen que funcioni i “desitgem tot l’èxit possible”. Quant als carrils bici de la parròquia, ha assenyalat el Clot d’Emprivat com l’espai on serà més factible tenir-los i més si tira endavant la modificació del pla d’urbanisme proposat per la corporació. En el seu cas, a més, com que no veien clar on reubicar les parades físiques s’han decidit per les virtuals. Precisament en relació amb els carrils bici, Calvó ha anunciat que el Govern està treballant amb el Comú de Sant Julià per habilitar-ne un per connectar Sant Julià amb Andorra la Vella.

Més de 18.000 viatges
Des de l’inici del servei EL 2018 fins al 2021 s’han registrat un total de 18.207 viatges de bicicleta elèctrica compartida amb un total de 34.305 quilòmetres recorreguts. Un fet que suposa l’estalvi total de 8.747,58 kg de CO2 si aquests viatges s’haguessin realitzat en cotxe particular.

servei
bici
gratuït

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte