Diari digital d'Andorra Bondia
Prop de quaranta persones es van donar cita ahir al migdia per dinar i compartir l’estona a la Llar de Lòria.
Prop de quaranta persones es van donar cita ahir al migdia per dinar i compartir l’estona a la Llar de Lòria.

El servei de menjador social aplega una vintena d’usuaris de mitjana


Escrit per: 
M.P.A./ Foto: Jonathan Gil

Una vintena de persones de mitjana s’apleguen a la Llar de Lòria de Sant Julià de Lòria per dinar plegats al menjador social batejat amb el nom La cullera de la Llar. Es tracta d’una iniciativa de la qual se’n venia parlant fa un temps i que ara ha cristal·litzat en aquesta prova pilot ja “consolidada”, va afirmar la consellera de Social del Comú lauredià, Francesca Barbero. El projecte va començar a donar les primeres passes el passat 11 de novembre i en aquests quinze dies el Comú ha estat el primer sorprès per la bona acollida que té la iniciativa. “Hem vist que té molt més èxit del que ens pensàvem”, va subratllar la consellera.

Segons Barbero, des que el Comú fa les enquestes personalitzades adreçades a la gent més gran de 60 anys, aquesta demanda havia aparegut però només l’havien fet quatre o cinc persones. Darrerament, ho havien estat set o vuit. De fet, anteriorment s’havia fet un acord amb un restaurant però els usuaris no s’acabaven de trobar còmodes. “Això ho coneixen i se senten com a casa”, va dir. Així és que van decidir fer la prova pilot.
La consellera va apuntar que la gent hi acudeix “a compartir una estona i a xerrar”. Hi ha usuaris que venen cada dia i d’altres que ho fan un o dos cops a la setmana. Són persones que ho necessiten regularment o de manera puntual, però també hi va gent que el que volen fonamentalment és passar una estona en companyia dels altres. En qualsevol cas, la treballadora social del Comú és qui els informa i orienta sobre el servei. No es descarta que hi puguin acudir persones que s’adrecen a Càritas demanant ajuda.
El servei es dona de dilluns a divendres i fins a les 10 del matí del mateix dia els usuaris s’hi poden apuntar. El preu de l’àpat és de sis euros. I aquesta quantitat és la que el Comú paga a l’empresa encarregada del càtering, Bio Bio. Per això es pot dir que el projecte “s’autofinança”, va posar en relleu Barbero. El Comú hi posa l’aigua, una copa de vi i el cafè. També va fer notar que si alguna persona no pogués assumir aquest cost, el Comú se’n faria càrrec.
A més de treballadors del Comú, participen en la iniciativa voluntaris de Càritas Sant Julià. Cada dia de la setmana n’hi va un. La seva tasca consisteix a “muntar el menjador, servir i dinar amb els usuaris”, va explicar una de les voluntàries, Lorena Campalona. Per ella, és una manera d’omplir el temps i d’ajudar a la gent. En aquest sentit, la consellera va remarcar que la tasca dels voluntaris de Càritas és fer “l’acompanyament” dels usuaris. El Comú també ha iniciat converses amb la Creu Roja Andorrana perquè pugui fer el servei de transportar algun dels usuaris que puguin tenir dificultats de mobilitat. Es tractaria sobretot d’aquells que ja estiguin abonats a la teleassistència domiciliària.
Una de les usuàries, Montserrat Manubens, va expressar que aquest és un servei que feia falta a Sant Julià, ja que hi ha gent que està sola. En el seu cas, s’ajunten tota una colla de deu o dotze entre familiars i veïns i van a dinar un o dos cops a la setmana i fan petar la xerrada. Pel que fa al dinar, va manifestar que “es menja molt bé i és molt variat”. També va valorar de manera molt positiva l’amabilitat de les persones que els atenen i va felicitar el Comú per la iniciativa.
Quant a la continuïtat del projecte, “el pròxim consolat haurà de valorar si li vol donar o no”, va concloure Barbero.

servei
menjador social
usuaris

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte