Diari digital d'Andorra Bondia
Pista de l'aeroport d'Andorra-la Seu des d'on en breu operaran els grups aeris de rescat de muntanya de la Generalitat al Pirineu Occidental.
Pista de l'aeroport d'Andorra-la Seu des d'on en breu operaran els grups aeris de rescat de muntanya de la Generalitat al Pirineu Occidental.

El servei de rescat de muntanya de la Generalitat operarà des de l'aeroport d'Andorra-la Seu


Escrit per: 
Agències

El secretari d'Infraestructures i Mobilitat del departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, Isidre Gavín, i la secretària general del departament d'Interior, Elisabeth Abad, han firmat un conveni de col·laboració per a l'establiment a l'aeroport d'Andorra-la Seu d'Urgell d'una base del Grup d'Actuacions Especials (GRAE) i d'una ala aèria del Cos de Bombers de la Generalitat. Amb aquest acord, el departament d'Interior català podrà utilitzar les instal·lacions de l'aeroport com a base permanent GRAE, a la zona del Pirineu Occidental. D'aquesta forma es garantirà que durant tot l'any hi haurà una unitat de rescat GRAE helitransportada a l'Alt Pirineu.

Tot i així, la unitat GRAE de l'Alt Pirineu continuarà utilitzant la base de Tírvia per millorar la cobertura territorial els dies amb més afluència de persones a la muntanya. El manteniment d'aquesta ubicació, i la incorporació de la de l'aeroport d'Andorra-la Seu, donarà una millor capacitat de cobertura en els rescats de muntanya a tota la franja del Pirineu.

Per altra banda, l'aeroport també acollirà els avions de vigilància i atac per a la lluita contra els incendis forestals, els quals hi seran destinats especialment fora de la campanya d'estiu, donant resposta a la progressiva desestacionalització del risc d'incendis forestals a causa del canvi climàtic que provoca que el risc d'incendi afecti gran part de l'any. La incorporació d'aquesta base dels GRAE s'emmarca en la intenció de potenciar el servei de rescats de muntanya, i reforçar la lluita contra els incendis forestals als Pirineus, que és un dels objectius establerts en el Projecte Bombers 2025.

La instal·lació aeroportuària compta una plataforma d'estacionament; una àrea d'estacionament d'helicòpters; espais per a la ubicació de tallers i oficina; un edifici de serveis generals; un edifici destinat als serveis de prevenció i extinció d'incendis de l'aeroport; i una instal·lació de subministrament de combustible, amb dos dipòsits amb capacitat per a 7.500 litres cadascun. A més, per tal que els bombers puguin utilitzar-lo, s'hauran de fer diverses actuacions, com ara adequar l'edifici destinat als serveis de prevenció i extinció d'incendis de l'aeroport; disposar d'un espai a la zona de l'aeroport per instal·lar-hi mòduls no permanents per completar l'espai necessari per a la direcció general de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvaments; disposar d'un espai fora de la zona aeroportuària per a un camp de maniobres i per ubicar-hi vehicles d'emergència; i establir com a base de mitjans aeris (MAER) l'aeroport d'Andorra-la Seu d'Urgell per a desplegar les aeronaus en períodes temporals concrets, per afrontar el risc d'incendis forestals, o bé per tenir una base operativa en cas d'emergència.

Andorra
GRAE
la Seu
grups de rescat de muntanya
aeroport
Grup d'actuacions especials
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic