Diari digital d'Andorra Bondia

El servei de salut mental registra un augment dels pacients hospitalitzats


Escrit per: 
Redacció

 

La unitat d’hospitalització dels serveis de salut mental de l’hospital va registrar al llarg de l’any passat un increment dels ingressos, tot i que per contra van ser més curts que els que hi va haver al llarg del 2008.

D’aquesta manera, cal assenyalar que van ser 238 les persones ingressades al llarg del 2009 a salut mental, mentre que l’any anterior la xifra s’havia situat en 190. En canvi, les estades, és a dir, els dies que han passat cadascun dels malalts hospitalitzats, es va reduir i d’aquesta manera, mentre que el 2008 van ser 2.194, l’any passat el volum es va situar en 1.984, la qual cosa significa que aquests malalts van passar menys dies al centre.
Com ja és habitual, l’activitat duta a terme pels professionals d’aquesta àrea va experimentar un increment al llarg del 2009. D’aquesta manera, cal destacar que, pel que fa a les consultes externes, es van incrementar tant les visites fetes pels psiquiatres com les fetes pels psicòlegs i també pel psicòleg infantil.
En aquest sentit, s’ha de destacar que els psiquiatres van fer un total de 6.620 visites i els psicòlegs, 2.234, mentre que el psicòleg infantil en va dur a terme 2.120. Cal assenyalar que s’han incrementat tant les primeres consultes amb aquests professionals com també les visites de seguiment del malalt. Un dels aspectes que cal posar en relleu d’aquest increment és que, si bé es dóna en general en totes les àrees professionals, són els psiquiatres els que registren un augment més important de l’activitat.
També el volum de consultes externes fetes al Pas de la Casa es va incrementar al llarg del 2009, i d’aquesta manera, mentre que el 2008 se’n van fer 51, el 2009 ja van ser 64.
Altres dades que cal assenyalar és que les estades al centre de dia i a l’hospital de dia van disminuir respecte de l’any anterior. D’aquesta manera, s’ha de destacar que en el primer dels casos les estades el 2008 es van situar en 1.824, mentre que el 2009 el volum va davallar fins a 1.727. Quant a l’hospital de dia, cal remarcar que les estades el 2008 van ser 1.117, mentre que el 2009 la xifra es va situar en 1.233.

Més persones en alguns tallers
Altres activitats que es porten a terme al centre de dia, com ara els tallers per a les demències, també han experimentat un creixement. D’aquesta manera, es va passar de les 901 intervencions cognitives en casos de demència a 989.
Una altra activitat que es des­envolupa en aquest servei és la del grup de comunicació, que va patir una petita davallada entre el 2008 i el 2009, tot i que no és gaire significativa.

Assistència social
Així mateix, s’ha incrementat de manera molt significativa el volum d’intervencions que han hagut de dur a terme els assistents socials. En aquest sentit, cal assenyalar que, pel que fa a les primeres visites, s’ha passat de les 93 de l’any 2008 a les 136 del 2009. Però on s’ha donat un salt quantitatiu molt destacable és en les segones visites, i d’aquesta manera, mentre que el 2008 se’n van dur a terme 382, el 2009 el volum va pujar fins a 616.
L’altre personal que desenvolupa la seva tasca als serveis de salut mental, com ara les infermeres i el dietista, també ha vist incrementada la seva tasca, tot i que d’una manera més moderada.
Tal com exposen els responsables de salut mental, és difícil donar una explicació de per què alguns serveis han experimentat un creixement i, en canvi, d’altres han anat a la baixa. En aquest sentit manifesten que, per exemple els ingressos, són difícils d’avaluar tenint en compte les dades corresponents a un sol any. D’aquesta manera, caldrà veure quina és la tendència en els anys següents per confirmar si es tracta d’una tendència a l’alça o si solament ha estat un fenomen puntual d’un any.
Entre les tasques dutes a terme al llarg de l’any 2009 i que s’ha de destacar hi ha l’elaboració d’un protocol de derivació fet de manera conjunta entre els professionals del servei de salut mental i d’atenció primària, concretament entre els treballadors socials dels dos serveis.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte