Diari digital d'Andorra Bondia
Pons, Mas i Milà en la roda de premsa de presentació del servei de salut sexual i reproductiva, ahir.
Pons, Mas i Milà en la roda de premsa de presentació del servei de salut sexual i reproductiva, ahir.

El servei integral “informarà però no derivarà” a centres per avortar


Escrit per: 
M.S.C. / FOTO: SFGA/ J.A.V.

El servei de salut sexual i reproductiva que posarà en marxa el Govern informarà sobre en quins centres estrangers es poden adreçar les dones per interrompre voluntàriament l’embaràs. Amb tot, des de l’executiu es va remarcar que en cap cas es faran derivacions a aquestes clíniques. “És un servei d’informació perquè les dones puguin decidir lliurement. No es tracta de derivar ni induir”, va dir el secretari d’Estat d’Igualtat i Participació Ciutadana, Marc Pons. Això garanteix que els professionals que hi treballin no transgredeixin el codi penal, va afegir. Pons també va defensar la legalitat del nou servei, ja que, tal com va explicar, l’avortament és un delicte al país però en cap cas ho és fora de les fronteres. Com tampoc és un delicte informar sobre l’avortament, va apuntar.

El fet que no es prevegin fer derivacions a centres estrangers vol dir, però, que l’avortament seguirà sense estar cobert per la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS). Tampoc en els casos de dones en situacions econòmiques precàries. Ho va deixar clar la secretària d’Estat d’Afers Socials, Habitatge i Joventut, Teresa Milà, quan va afirmar que “no està previst que hi hagi ajuts diferenciats als que hi ha actualment”.
El servei comptarà amb una professional de referència, que serà una llevadora o una infermera especialitzada, que estarà ubicada al Centre d’Atenció Primària (CAP) de Santa Coloma. Serà aquesta qui atendrà les consultes i s’encarregarà de donar tota la informació sobre salut sexual i reproductiva de tot el cicle vital, incloent-hi la interrupció voluntària o no de l’embaràs. En cas necessari, derivarà la dona a d’altres professionals de l’àmbit mèdic, psicològic, legal o social que formen part de l’equip. La secretària d’Estat de Salut, Helena Mas, va explicar que tots ells treballaran en xarxa. Ara per ara hi hauria quatre professionals vinculats al centre, tot i que el dimensionament s’acabarà definint un cop estigui en marxa, el primer trimestre del 2020. En tot cas, funcionarà amb personal que avui ja està treballant pel Govern. A més, tot i que hi haurà un centre de referència, que serà el CAP de Santa Coloma, el servei s’oferirà de forma rotativa per tots els CAP del país. El Govern ha previst un pressupost de 60.000 euros per al projecte encara, que tal com va assegurar Pons, es posarà els recursos necessaris en cas que es vegi la necessitat d’incrementar la partida un cop estigui en funcionament.
El servei serà gratuït i oferirà atenció especialitzada i individual a les dones i al seu entorn. En el cas de les menors de 16 anys, s’oferirà informació general, mentre que per a la informació específica hi hauran de ser presents els pares o tutors. Mas va assenyalar que amb aquest nou centre s’ofereix un únic “punt d’informació gratuït, universal i públic” a diferència d’actualment, en què aquest servei es dona de forma “atomitzada” i “compartimentada”. La secretària d’Estat de Salut va indicar que, a banda de la interrupció voluntària de l’embaràs, s’hi facilitarà informació sobre planificació familiar, conductes de risc i malalties de transmissió sexual. L’atenció podrà ser presencial i també telemàtica. Mas va concloure que el servei permetrà recollir dades de les quals se n’extrauran conclusions.

 

 

servei de salut sexual i reproductiva
avortament

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte