Diari digital d'Andorra Bondia
Imatge de l’edifici administratiu del Govern.
Imatge de l’edifici administratiu del Govern.

El Sipaag denuncia contractacions “a dit” al·legant raons d’urgència


Escrit per: 
Mireia Suero Comellas / FOTO: Facundo Santana

“Alarmat” i “indignat” es declara el Sindicat de personal adscrit a l’administració general (Sipaag) davant “l’excessiva facilitat” amb què el Govern contracta personal interí pel procediment d’urgència previst a la Llei de la funció pública. Una via que eximeix de fer cap convocatòria pública per reclutar aquests empleats i, per tant, que brinda a l’executiu l’opció de nomenar “a dit”. El president del Sipaag, Lluís Anguita, remarca que la normativa recull la possibilitat de no donar publicitat a una plaça de forma excepcional. Ara, però, la junta del sindicat diu estar “saturada de feina per les queixes que rebem de serveis i departaments on no es respecten els procediments de cobertura de places establerts”. “Cadascú que tregui la seva conclusió”, afirma el president de l’entitat, que adverteix que “això fa pudor, molta pudor”.

Els casos de contractacions directes que han arribat al Sipaag s’han donat en àrees i departaments del ministeri d’Ordenament Territorial, el de Salut i el d’Afers Socials, Habitatge i Joventut. Fan referència sobretot a contractacions al COEX, l’Oficina Covid i Afers Socials. El sindicat lamenta que en totes aquestes no s’ha afavorit la publicitat ni la concurrència, tant pel que fa els treballadors públics que volien optar a aquestes places com per a qualsevol altre ciutadà.

El Sipaag desconeix quantes persones han estat contractades pel procediment d’urgència i és per això que sol·licitarà la xifra i on han entrat. Ara per ara apunta a les 18 persones de l’Oficina Covid i la vintena del COEX, entre d’altres. De fet, el sindicat ja ha fet accions en relació amb aquests casos. Concretament va enviar fa dos mesos una carta a la ministra de la Funció Pública amb la qual demanava informació sobre la contractació de personal per al COEX de la qual no es va fer publicitat. En la resposta es van al·legar raons d’experiència, la impossibilitat de fer edictes arran de la Covid-19 i el trasllat a la nova caserna, i no es va tenir temps a fer un edicte. El sindicat no s’ha donat per satisfet i aquesta setmana adreçarà una nova carta al ministre d’Ordenament Territorial per extreure’n informacions més precises.

Per altra banda, el Sipaag ha denunciat que “molts treballadors”, sovint d’aquests mateixos departaments on hi ha presumptes irregularitats de contractació, “pateixen tracte abusiu o degradant”. Parlen de crits, accions encaminades a sotmetre l’empleat i amenaces (intuir l’acomiadament sense dir-ho explícitament) per part dels superiors.

Un dels exemples és el director de l’Oficina Covid, a qui li retreuen el seu tarannà medieval ja que ha prohibit al personal parlar del que passa en aquest servei amb l’objectiu de tallar de soca-rel qualsevol queixa. També a Afers Socials afirmen que la gent està “cremadíssima” per la poca comunicació i la “mala educació” dels responsables.

El sindicat argumenta que el problema de posar càrrecs a dit fa que es doni responsabilitats a gent que no està preparada per assumir aquella tasca, que no té capacitat per dirigir equips i que no té vocació de servei públic sinó que es deu a qui la col·locat. És davant d’aquesta realitat, que s’ha accentuat amb l’actual Govern, que defensa que aquests llocs haurien d’estar ocupats pel funcionariat i que la plaça es publiqués mitjançant un edicte.

Des del Sipaag es lamenta que no pot actuar sovint davant d’aquestes situacions perquè els treballadors que han alertat el sindicat de les presumptes irregularitats no s’atreveixen a denunciar-ho obertament per “por de perdre la feina”. El que sí que ha fet, però, és posar-ho en coneixement del ministeri de la Funció Pública i en breu insistirà davant la resta de ministeris perquè rectifiquin i no es perpetuïn “situacions indesitjables” contràries a la transparència i al bon funcionament del servei públic.

 

 

Funció Pública
sipaag
contractació directa
contractació a dit
urgència
Comentaris: 1

Comentaris

Y,¿de que tenen por aquestos funcionaris ?,per cert.,molts d'ells,contractats a dit o,per nepotisme amiguisme,etc? De, que els que entrin,siguin mes competents i efectius? De que ocupin plaçes,que tenen reservades per als seus amics i familiars? En tot cas,no s'haurien de preocupar per el seu lloc,doncs per molt incompetents que siguin,tenen la plaça assegurada per sempre mès.Tranquils.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic