Diari digital d'Andorra Bondia
El president del sindicat, Lluís Anguita, va presentar ahir l’escrit de denúncia a la fiscalia sobre els càrrecs de relació especial.
El president del sindicat, Lluís Anguita, va presentar ahir l’escrit de denúncia a la fiscalia sobre els càrrecs de relació especial.

El Sipaag presenta una denúncia a la fiscalia pels càrrecs de confiança


Escrit per: 
M.S.C. / Foto: Jonathan Gil

El Sindicat de Personal Adscrit a l’Administració General (Sipaag) va presentar ahir un escrit de denúncia a la fiscalia perquè investigui si hi ha un delicte contra la Llei de la Funció Pública en la utilització que fa el Govern del personal de relació especial. Tal com va recordar el president de l’entitat, Lluís Anguita, la normativa indica que els càrrecs de confiança poden desenvolupar tasques d’assessorament “exclusivament”. Tot i així, en realitat, les funcions que se’ls encomana van molt més enllà. 
Anguita destaca que la gran majoria són presidents de comitès o els màxims responsables de departaments. D’exemples n’hi ha diversos, i entre aquests s’hi troba la coordinadora de funció pública. Aquesta  és personal de relació especial,  però tot i així ocupa el càrrec de coordinadora, i a més és presidenta del comitè de selecció. El Sipaag exposa que aquestes dues responsabilitats no haurien de recaure sobre ella, ja que la llei diu que només s’ha de limitar a tasques d’assessorament.
Tot i que afirmen que és “molt difícil” calcular-ho, el sindicat assegura que hi ha més de 10 o 15 casos que es troben en aquesta mateixa situació. Així mateix indiquen que “no és una pràctica exclusivament d’aquest color polític”, sinó que fa “anys que dura”. És per això que fa més d’un mes, el Sipaag va entrar un escrit al Govern en què demanava informació sobre aquest tema, però encara no s’ha rebut cap resposta. Veient que l’executiu pot trigar dos mesos a contestar, que després ho pot allargar un altre mes, que també podria succeir que al final de tot això acabés fent silenci administratiu, i que d’aquí a tres mesos hi ha les eleccions, el Sipaag ha decidit posar el cas en coneixement de la fiscalia. “No ho podíem deixar passar”, va declarar.
El Sipaag també denuncia que la “gran majoria” d’assessors són estrangers. En aquest marc, Anguita va explicar que el “més lleig” és que es vagi a buscar a fora el personal de relació especial. “Sembla que a Andorra no tinguem professionals, ja siguin andorrans o residents”, va destacar. Al mateix temps es va preguntar si això succeeix perquè són persones sense cap lligam polític ni d’amistat el país. No coneixen ningú, i això fa que “arribin, facin la feina, cobrin i se’n vagin”. És per tot plegat que va apuntar que “potser hi ha coses que avui s’estan acceptant i que d’una altra manera no s’acceptarien”. 
El Sipaag ja havia anunciat fa poc més d’una setmana que en l’escrit que es faria arribar a la fiscalia s’exposaria que existeixen actes que són nuls de ple dret i que es demanaria que s’aturessin. El sindicat va insistir que en aquest cas no hi ha cap buit legal, ja que la llei és molt clara i especifica quines són les funcions del personal de relació especial, però algunes de les persones contractades sota aquesta fórmula no només exerceixen funcions de comandament, sinó que també tenen la signatura delegada per part dels ministres corresponents, de manera que han signat documents i han aprovat edictes, un fet que pot arribar a ser un problema. Anguita tem que es pugui reproduir una situació similar a la de l’anul·lació de l’edicte de l’abril del 2016 per a la convocatòria de les 13 places de mestres i professors que quedaven pendents de l’edicte intern inicial de 20 i que tots els edictes i actes que hagin estat signats pel personal de relació especial exercint funcions que no els atribueix la llei puguin resultar també nuls.

El Sipaag presenta una denúncia a la fiscalia pels càrrecs de confiança

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte