Diari digital d'Andorra Bondia
El TS afirma que els òrgans judicials poden revisar les valoracions de la Conava.
El TS afirma que els òrgans judicials poden revisar les valoracions de la Conava.

El Superior rectifica un grau de discapacitat valorat per la Conava


Escrit per: 
Pepa Gallego/Foto: Jonathan Gil

El Tribunal Superior (TS) recorda que per llei, la Comissió nacional de valoració (Conava) és l’òrgan nacional de caràcter tècnic i públic encarregat de valorar les persones susceptibles de patir algun tipus de discapacitat i determinar el seu accés als programes i/o serveis així com a les prestacions adreçades al col·lectiu de les persones amb discapacitat. Tot i això, en diferents llocs d’una sentència de cinc fulls destaca que els òrgans judicials poden revisar aquestes valoracions que fa la Conava. En aquesta sentència, el TS desestima el recurs d’apel·lació interposat pel Govern i dona la raó a la sentència del Tribunal de Batlles que apujaven fins a un 65% el grau de menyscabament d’una dona, quan en un primer moment la Conava el va quantificar en un 54%. 
La dona, que té diagnosticada una esquizofrènia, amb trastorns de conducta i idees delirants, a més d’un deteriorament sociolaboral, obesitat i incontinència fecal i d’orina, va requerir l’agost del 2017 una valoració de la Conava. L’agent va aportar informes mèdics d’un hospital madrileny on va ser ingressada perquè es trobava vivint al carrer, així com un informe de l’hospital andorrà i en el qual va fer constar que la dona havia estat ingressada també en una clínica psiquiàtrica de Lleida. Amb tot, la Conava va valorar que el grau de discapacitat era del 54% per totes les patologies, més un 2% per factors socials.
Disconforme amb la valoració, l’agent va interposar recurs  i va adjuntar l’informe de la clínica de Lleida en el qual s’indica que la dona no pot realitzar una vida autònoma ni pot responsabilitzar-se de la seva pròpia cura ni del seu tractament. 
En el procés judicial, el juliol de l’any passat, el pèrit judicial especifica que la dona presenta un alt grau de deteriorament i dependència en la majoria de tasques quotidianes i per això valora que el grau de discapacitat és del 65%, més el 3% per factors socials. El Govern va recórrer contra aquesta decisió del Tribunal de Batlles i considera que la dona no es trobava en la mateixa situació quan la va visitar el pèrit judicial, i per tant la valoració que va fer la Conava era la correcta. 
El TS ha resolt que sí que era la mateixa situació quan es va resoldre el recurs administratiu que quan es va fer l’informe pericial.

Superior
rectifica
grau
discapacitat
valorat
Conava

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte