El taller ‘Cuina sense pares’ ensenya els joves a fer escudella
Promoure bons hàbits alimentaris i autonomia entre els joves és l’objectiu principal dels tallers Cuina sense pares que es fan a La Central, una iniciativa que enguany arriba a la tercera edició. El servei de Joventut del Comú d’Andorra la Vella organitza aquesta activitat, adreçada als nois i noies d’entre 12 i 18 anys, que l’any passat va sumar 89 usuaris.
Teo Armengol i Josep Marquilló de la Confraria d’escudellaires d’Andorra la Vella van ser els encarregats de portar a terme el taller que va tenir lloc ahir, en el qual van participar sis joves i va consistir en l’elaboració d’una escudella. Armengol valora molt positivament la marxa de l’activitat: “ha estat una experiència molt maca”. Els joves han après a pelar patates, carrotes i carabasses, també com es neteja un api o un porro, i han dominat l’ús del ganivet. Segons Armengol, per fer una bona escudella cal molta paciència perquè com més estona bulli “el brou surt millor”. També cal “molt de carinyo” i bon humor. L’escudellaire destaca l’actitud positiva dels nanos. La convivència, el grup de treball, el repartiment de tasques són els aspectes que més han valorat els participants, a més de dinar tots junts. Armengol repetiria l’experiència: “la cuina és un tema que m’apassiona i no em cansa”, ha remarcat.
La bona acollida del projecte Cuina sense pares va dur el Comú a ampliar l’oferta, així com a fer millores a les instal·lacions de la cuina, de manera que es van invertir més de 5.000 euros a reformar l’espai i adequar-lo per poder-hi fer elaboracions més complexes. El programa d’aquesta edició inclou cinc sessions amb cuiners de diferents cultures perquè els participants s’endinsin en la tradició culinària d’altres zones del món. Al gener ja se’n van fer dos: el de cuina del sushi, a càrrec de Juan Carlos Valladares, del Grup Gastronòmic Gong; i el de cookies angleses, a càrrec d’Alix Sharp, del Henry’s Corner. Encara en queden dos per celebrar-se: el de cuina d’autor, el 7 de març, a càrrec de Claudia Coma, del restaurant Coma; i el de cuina francesa, el 21 de març i en francès, a càrrec de Sébastien Besnier, del restaurant Plat’in. Tots els xefs del país s’han ofert de manera desinteressada a participar-hi.