Diari digital d'Andorra Bondia
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, durant la roda de premsa posterior al consell de ministres, ahir.
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, durant la roda de premsa posterior al consell de ministres, ahir.

El taxi per a la radioteràpia es preveu que tingui uns 150 usuaris a l’any


Escrit per: 
M.S.C. / FOTO: SFGA / C.E.

El Govern preveu que el nou servei de taxi per a pacients que es desplacen a l’estranger per rebre tractaments de radioteràpia, i també altres actes que no es poden fer a Andorra, tingui entre 120 i 150 usuaris a l’any. El consell de ministres va aprovar ahir el conveni de gestió entre el ministeri de Salut, la CASS i els taxistes, un acord que permet la posada en marxa del desplaçament amb taxi individual. Per fer-ne ús, la CASS oferirà als pacients un llistat dels taxistes que s’han adherit al conveni i serà l’usuari qui es posarà en contacte amb ells.

Els pacients podran anar amb un acompanyant i el reemborsament estarà cobert al 100% per la CASS i serà la parapública qui pagarà directament al taxista en funció d’unes tarifes aprovades pel Govern. Els taxistes que portin a terme aquest servei hauran de complir unes exigències de neteja, confort i disposar de fulls de reclamació. Preguntat per la unitat de radioteràpia, el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, va reiterar que no es descarta. És per això que ara el Govern està treballant en la licitació d’un concurs internacional per cercar una entitat que doni suport en l’accés a “les millors tècniques de radiooncologia”, en la presència d’un radiooncòleg al país (que permetrà afinar quanta radioteràpia necessiten els pacients d’Andorra), i assessorar el Govern sobre les novetats en la radioteràpia i si s’ha de fer a fora o al Principat.
Benazet també va fer balanç de la via preferent. Actualment, 52.993 usuaris ja han designat el metge referent, un pas necessari per accedir-hi. Això suposa el 70% de la població. També va indicar que es registren 300 altes diàries per dia laboral i que les persones que menys assignacions han fet són les d’entre 21 i 36 anys, que són les que van menys al metge. A més, s’han rebut 350 trucades per aclarir dubtes sobre la via preferent, sobretot per saber com s’accedeix a l’especialista.
A l’últim, el ministre va parlar de la història clínica compartida. Va dir que tots els metges ja hi estan integrats i que a finals d’any ho estaran la resta de col·lectius professionals. També va recordar que les receptes prolongades de tractaments o proves fetes abans de l’1 de gener seran vigents fins al 31 de desembre.

 

Arxivats 2 dels expedients per l’ús de la història clínica

Dos dels quatre expedients que es van obrir a professionals per possibles irregularitats en l’ús de la història clínica compartida s’han arxivat perquè l’auditoria encarregada no va trobar cap accés indegut. La resta estan pendents de resoldre en breu. El ministre de Salut va destacar l’alt nivell de seguretat en aquesta matèria, superior al dels països veïns i també al paper. 

 

El Túnel d’Envalira canvia el cent per cent de l’accionariat

La societat concessionària del Túnel d’Envalira canviarà totalment l’accionariat. Així, els actuals accionistes (Globalvia, Andbank i BBVA) traspassaran el cent per cent de les accions a NdG Envalira Invest SLU, una empresa andorrana d’inversió estrangera. Ahir, el consell de  ministres va autoritzar aquesta transmissió d’accions (el contracte de concessió marca que pot concedir-la o no).
Tal com va exposar el ministre portaveu, Eric Jover, aquesta operació no representarà cap canvi en el personal que treballa en la infraestructura i tampoc variarà el servei. Així, les tarifes seran les mateixes i es mantindrà l’obertura del peatge quan el port estigui tancat. A més, tal com estava establert fins ara, el nou contracte de concessió administrativa obliga el concessionari a mantenir subscrites pòlisses de responsabilitat civil, d’àmplies cobertures, va indicar el Govern. També estableix un règim sancionador que l’executiu pot aplicar en cas d’incompliments i deficiències per part del concessionari. Ahir no va transcendir la procedència d’aquesta inversió estrangera. 

 

El Govern, caut pel que fa a les multes dels estrangers

El Govern es mostra cautelós a l’hora de posicionar-se amb relació al cobrament de les multes de trànsit dels vehicles estrangers i de les negociacions per l’intercanvi d’informació amb França en aquesta matèria. 
El ministre portaveu, Eric Jover, va explicar que s’està treballant amb el país veí del nord per saber “la millor via de solució”, però va advertir que com a país turístic, amb un volum important de vehicles estrangers, l’aplicació d’un conveni d’intercanvi d’informació té un impacte diferent que en un país més gran. Per això va afirmar que caldrà veure com es pot adequar l’acord a les “particularitats” del Principat. Jover va destacar que més enllà de cobrar o no les sancions dels cotxes estrangers, s’ha de tenir en compte l’impacte que tindrà això sobre l’activitat turística i com s’emmarca amb els convenis de cooperació amb els països veïns. En tot cas va reiterar que “no es pot comparar la realitat andorrana amb la francesa o espanyola”. Les autoritats franceses i andorranes ja han iniciat converses sobre aquesta matèria.

 

Converses per la Unió Europea

La Secretaria d’Estat d’Afers Europeus ha tancat la primera ronda de reunions per analitzar els annexos del cabal europeu proposats per la UE en el projecte d’Acord d’Associació. Les sis trobades mantingudes amb el sector privat, empresaris i sindicats, entre el setembre i el gener, han permès recollir aportacions i inquietuds i identificar els elements que requereixen un treball més específic per part d’Andorra. Durant el primer trimestre de l’any es faran noves reunions amb el Consell de col·legis professionals liberals d’Andorra.

 

 

 

 

 

radioteràpia
túnel d'Envalira
multes
trànsit
acord d'associació
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic