Diari digital d'Andorra Bondia
El ministre de Salut, Albert Font, en la roda de premsa d'aquest matí.
El ministre de Salut, Albert Font, en la roda de premsa d'aquest matí.

El tercer pagador, l'1 d'octubre per a la gent gran i sense farmàcia


Escrit per: 
M. P. A. / Foto: SFGA

El règim del tercer pagador entrarà en vigor l’1 d’octubre només per als majors de 65 anys, tot i que el decret del Govern porta data d’1 de setembre per donar així compliment a l’acord aprovat per unanimitat al Consell General, segons el qual en el termini de dos mesos s’havia d’ampliar la implementació d’aquesta figura a tota la població en allò que es refereix a les proves diagnòstiques, radiològiques i de productes farmacèutics amb recepta, així com les visites de metges especialistes derivades pel metge referent.

Ho ha explicat aquest matí el ministre de Salut, Albert Font, que ha detallat que hi entraran els actes d’anàlisi, de diagnòstic i quirúrgics. També els d’infermeria, fisioteràpia i dentistes. De manera que el decret no només ha tingut en compte les peticions del Consell General, sinó que també n’ha inclòs d’altres que no s’havien demanat però que es consideren importants, ha concretat Font. Més endavant, “d’aquí a uns mesos”, també s’hi inclourà la farmàcia i el material ortopèdic sempre per a la gent gran, quan es resolguin diverses qüestions tècniques i la CASS estigui en disposició “d’afinar els instruments electrònics associats” com ara la implementació de la recepta electrònica.

Segons el ministre, es comença a implantar el tercer pagador al col·lectiu de la gent gran perquè és una franja de la població “fàcilment identificable”. A més, aquesta implementació servirà de “test per obrir-lo a més gran escala”. La intenció, doncs, és fer-lo extensiu a tota la població en un termini que el ministre no ha volgut precisar, tot i que ha apuntat que podria ser d’aquí a uns mesos, reiterant que el tercer pagador per a tota la població “seria desitjable”. Amb tot, de moment no s’ha obert a tothom perquè després “no hi hauria manera de fer marxa enrere”, ha afirmat Font. En relació amb això el ministre va tornar a esgrimir l’argument que cal analitzar si suposarà una major despesa per al sistema sanitari. “En un sistema ideal no hauria d’haver-hi ni un euro de més; a la pràctica es veu que tota facilitació de qualsevol cosa augmenta el cost i és molt difícil d’avaluar”. 

I l’objectiu és controlar “que no es dispari la despesa sanitària”. Per aquest motiu va defensar que cal començar amb un grup més petit de persones més vulnerables i que poden disposar de menys recursos econòmics perquè les pensions són baixes. Pel que fa a obrir també la figura a d’altres col·lectius vulnerables, des del ministeri s’ha optat per no fer-ho perquè “és molt difícil identificar-los”. A més, va defensar que el tercer pagador “no és una prestació social, és sanitària”.

Zapatero: "Més val això que res"

El president de la Federació d'Associacions de la Gent Gran d'Andorra, Félix Zapatero, ha valorat de manera positiva l'anunci fet pel ministre ja si el decret aprovat recull les proves diagnòstiques i les analítiques i això "ja és un avenç" i "més val això que res". Però alhora estan "una mica decebuts perquè falta la farmàcia". En aquest sentit, ha recordat que la despesa de farmàcia per a la gent gran que en moltes ocasions té malalties cròniques és molt elevada, mentre que les pensions són baixes. Ara esperaran que el decret surti publicat al BOPA per poder llegir "la lletra petita".

L’incompliment de l’acord del Consell, una “decepció” per al PS

El grup parlamentari socialdemòcrata ha mostrat aquesta la tarda “molta decepció” i una “gran insatisfacció” pel que consideren un incompliment de l’acord aprovat al Consell General per fer extensiu el règim del tercer pagador a tota la població. Així ho han manifestat tant el president del grup parlamentari, Pere López, com la consellera general Susanna Vela. En concret, López ha recordat que quan es va votar la proposta d’acord presentada per la seva formació els grups de la majoria no van fer cap esmena ni ho van voler sotmetre a debat potser per no voler mostrar “la manca de voluntat política” per implementar aquesta figura. En aquest sentit, ha recordat que ja fa set anys que demanen aquesta ampliació. López ha anunciat que en la primera sessió de control al Govern demanaran explicacions sobre aquest incompliment, ja que creu que és l’executiu qui “haurà d’explicar per què no s’ha desplegat la mesura”. També ha defensat que per a moltes persones, independentment de la seva edat, haver d’avançar els diners pot suposar no fer el tractament i això sí que pot conduir a un increment de la despesa sanitària per les conseqüències que pot tenir no haver fet el tractament a temps.

Per la seva banda, Vela ha assenyalat que no entenen com a hores d’ara la recepta electrònica, la principal dificultat adduïda pel ministeri de Salut, per no incloure els actes de farmàcia, “no estigui funcionant”, donat que des del 2017 s’està desplegant la història clínica compartida. En relació amb això, ha proposat que si la CASS pels motius que sigui encara no està preparada del tot s’hauria de buscar “una altra solució”. “Una solució intermèdia”, ha afegit, que podria passar per fer servir les eines de digitalització i el sistema de control que ja es fan servir per a les més de 3.000 persones beneficiàries del reemborsament del 100%, per exemple.

tercer pagador
gent gran
1 d'octubre
farmàcia

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte