Diari digital d'Andorra Bondia
La façana del Comú d’Andorra la Vella.
La façana del Comú d’Andorra la Vella.

El Tribunal Superior confirma l’anul·lació de la rebaixa del GAdA


Escrit per: 
M.S.C. / Foto: Jonathan Gil

El Comú d’Andorra la Vella haurà d’aplicar la gestió de l’acompliment (GAdA) corresponent al 2008 i 2009 a tot el personal de la corporació sense la rebaixa generalitzada del 10% que es va aplicar en aquell moment. Així es desprèn de la sentència emesa per la sala administrativa del Tribunal Superior el 20 de desembre. Aquesta desestima el recurs d’apel·lació que va interposar el Comú contra l’aute dictat el 31 de maig per la secció administrativa del Tribunal de Batlles. Al mateix temps, la sentència confirma íntegrament aquest aute de la Batllia.

La rebaixa del GAdA afecta uns 177 treballadors. Això suposa que la corporació haurà de fer front al pagament de l’import que aquestes persones van deixar de percebre durant el 2008 i 2009 i que s’hauria hagut de satisfer també fins avui, és a dir, durant un període de deu anys. Per calcular el nombre exacte de persones i els diners que aquestes han de percebre, la corporació i el Sindicat de Treballadors del Comú d’Andorra la Vella (Sitca) ja fa mesos que treballa en la determinació d’aquestes xifres. En d’altres ocasions, quan s’havia parlat de l’impacte econòmic que això suposaria, s’havien plantejat imports que oscil·laven des dels 300.000 euros fins al milió d’euros. 

El Comú d’Andorra la Vella va acordar el juny passat apel·lar al Tribunal Superior contra l’aute de la Batllia que concloïa que l’anterior corporació no havia executat correctament la sentència sobre el GAdA. Segons va argumentar en aquell moment la corporació, aquest pas es feia aplicant el criteri que habitualment adopta la corporació i que és anar fins a l’última instància en tots els casos. També es va defensar la necessitat d’exhaurir totes les vies tenint en compte que es tracta d’una administració pública que gestiona diners de tots els ciutadans.

El pagament del GAdA dels exercicis 2008 i 2009 va ser un compromís de Conxita Marsol durant la campanya electoral. Posteriorment, la cònsol va argumentar que no el podia dur a terme perquè la corporació encapçalada per Jordi Minguillón ja havia executat la sentència del Tribunal Superior. Ho va fer el novembre del 2015, quan va notificar individualment a cada empleat que se li aplicava la rebaixa del 10% en el GAdA. Davant d’aquesta actuació, el Sitca va presentar un incident d’execució. És arran d’això que la Batllia va emetre un aute en el qual s’indicava que la corporació no havia executat correctament la sentència, ja que havia continuat partint de criteris generals.

El cas del GAdA es remunta al 2010, quan el Sitca va portar a la justícia l’acord de la junta de govern amb què s’adoptava la rebaixa del complement. El 2013, la Batllia va emetre una sentència que deia que no era correcte aplicar la reducció de forma generalitzada. Aquesta va ser recorreguda pel Sitca i el Comú i el 2015 el Tribunal Superior va confirmar la sentència de primera instància.

Tribunal Superior
confirma
anul·lació
rebaixa
gada
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic