Diari digital d'Andorra Bondia
Les defenses dels processats tornen a fer front comú en una petició que vol ajornar el judici, un cop més.
Les defenses dels processats tornen a fer front comú en una petició que vol ajornar el judici, un cop més.

El Tribunal suspèn el judici fins al 14 d’octubre a petició de les defenses


Escrit per: 
Pepa Gallego/Foto: Jonathan Gil

La petició del lletrat Salvador Capdevila, i a la qual es van sumar la resta de les defenses, era, tal com va definir el president del Tribunal, Enric Anglada, una “qüestió preliminar a la resta de qüestions prèvies”. Capdevila va demanar la suspensió del judici perquè una de les accionistes minoritàries de BPA, que actua com a part i actor civil en el procés, va morir el mes de juliol passat i com que no té els hereus reals coneguts cal esperar que siguin nomenats com a tal “per preservar els seus drets”, va dir l’advocat. Una petició que el tribunal va acceptar i Anglada va suspendre el judici fins al 14 d’octubre vinent.  
Es dona el fet que l’accionista era Melània Zamora, mare del cap del Govern, Xavier Espot. L’advocat de diferents accionistes, entre els quals els de la família Zamora, Jean Michel Rascagneres, va defensar ahir que tant els fills com el marit de la difunta l’havien designat i pensava que estava justificat. De fet, va al·legar davant del Tribunal que aquesta argumentació era més “una mala excusa [per part de les defenses] que una qüestió jurídica”. Però Anglada, després de gairebé una hora de deliberació, va decidir suspendre la vista quasi un mes, ja que Rascagneres va alertar que en aquest termini es pot obrir el testament de Zamora i l’acceptació de l’herència, i per tant tenir hereus formals i identificar legalment aquest actor civil. 
El Tribunal no va tenir en compte ni l’aportació de Rascagneres, que va advertir que el judici podia continuar amb les qüestions prèvies que ja es van dir i que els actors civils ja van dir-hi la seva, ni tampoc l’aportació del fiscal, que volia actuar per dir qui representaria aquesta part absent. Tant Capdevila com la resta de les defenses van recordar la llei procedimental que tant en matèria civil com en la penal reclama la definició de les parts. 
Rascagneres va voler advertir que es podria preveure que els hereus serien els tres que l’havien designat (fills i espòs de Zamora) perquè podria ser un tema conegut i parlat per la família perquè la difunta va patir una malaltia llarga. Les defenses van advertir que processalment no es pot ser hereu fins a l’acceptació de l’herència, i com hi ha testament, legalment s’han de passar tots els tràmits (obertura de testament i acceptació de l’herència a través d’acta notarial). Rascagneres va presentar l’escrit de defunció de l’accionista i de posterior defensa de la família propera de Zamora la setmana passada, però no va ser fins divendres passat quan les defenses van rebre la providència per la qual se’ls comunicava el canvi d’actor civil. Tot i això, Capdevila va ser l’únic lletrat que es va preparar aquesta qüestió prèvia, que va ser l’única llegida ahir.
De fet, la represa del judici d’ahir va durar poc més de dues hores. Uns 56 minuts per passar llista als processats, alguns dels quals no van venir per qüestions familiars o laborals. Un temps per donar paraula a tots els lletrats de les defenses dels 24 processats, que van al·legar que tornaran a presentar les qüestions prèvies que ja van presentar el gener de l’any passat, a la nova composició del tribunal, i que afegiran, molts d’ells, altres de relacionades amb la petició de la retirada de proves, després de la sentència del Constitucional de l’afer Campos. En considerar-se preliminar i primordial la qüestió de Capdevila, aquest la va poder presentar i el tribunal va trigar gairebé una altra hora per deliberar i resoldre la suspensió del judici. 
El 14 d’octubre, si no hi ha més novetats, amb tots els actors civils definits, es preveu que es presentin les qüestions prèvies fins al 18 i després s’ajorni dues o tres setmanes més per resoldre-les i marcar un nou calendari d’aquest judici, que moltes veus que hi estan relacionades diuen que “mai començarà”. 

Silvestre recusa Alberca per continuar de fiscal en la causa i ser cunyat de la secretària general del Govern

La nota anecdòtica del judici la va protagonitzar l’advocat Josep Anton Silvestre, defensa de Pablo Laplana, entre d’altres processats, per haver sortit de la vista només començar. Aquest fet va sorprendre el mateix president del Tribunal, que el va qualificar de “falta d’educació”. A la tarda en la roda de premsa va justificar aquest acte, pel qual es va disculpar públicament i per escrit als membres del Tribunal. Segons Silvestre va sortir del judici en comprovar que Alfons Alberca continuava a la seva cadira de fiscal, quan al seu parer s’hauria d’haver abstingut i retirar de la causa BPA en ser “cunyat de la secretària general del Govern, perquè és la dona del seu germà”. Silvestre es va dirigir al seu despatx a redactar una ordre de recusació contra Alberca,  pel parentiu de quart grau que l’uneix amb la secretària general del Govern “i perquè el Govern és part en el procediment i representa una acusació particular”. Silvestre es va mostrar indignat pel fet que el fiscal es va oferir ahir a “representar també l’actor civil” que es va qüestionar ahir, “i el qual també n’és part el cap del Govern”. Amb tot, va afirmar que aquest cas “és un judici polític”. 
Silvestre també va advertir que el procediment de recusació contra el fiscal és diferent als presentats contra els membres del Tribunal, ja que és el Consell Superior de la Justícia qui ha de resoldre la petició. Segons Silvestre, no es té cap esperança que es resolgui favorablement, però “s’havia de fer” perquè la intenció és que els organismes internacionals ho sàpiguen, avançant així altres accions posteriors. 
El lletrat també va alertar que presentarà noves qüestions prèvies, com és la retirada d’unes escoltes d’un dels seus defensats, Pablo Laplana, perquè afirma que l’origen són de la mateixa causa que el cas Campos, l’afer Petrov. Però l’advocat va denunciar, a més, que ara per ara totes les parts al judici encara disposen de les escoltes de Campos que el Tribunal Constitucional va considerar que vulneraven el secret de les comunicacions, i segons Silvestre s’han volgut retornar a Corts i el Tribunal no les ha acceptat. També ha presentat un requeriment per retirar totes les escoltes. Silvestre, a més, estudia altres accions legals contra aquells que “estan perpetuant en el temps la tinença d’unes gravacions que vulneren el secret de les comunicacions”. 
Per la seva banda, l’advocat Antoni Riestra va donar suport ahir al requeriment efectuat per Silvestre de retirar com abans millor les escoltes del sumari a totes les parts, i va recordar que la majoria de les defenses han demanat la retirada de proves que consideren nul·les agafant l’exemple de la doctrina Campos.

tribunal
suspèn
judici
14 d'octubre
defenses
petició
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic