Diari digital d'Andorra Bondia
El Tribunal de Corts el va condemnar a quatre anys i, després, el Superior el va absoldre.
El Tribunal de Corts el va condemnar a quatre anys i, després, el Superior el va absoldre.

El TS nega a fiscalia l’arbitrarietat de l’absolució de l’acusat d’abús sexual


Escrit per: 
Pepa Gallego/Foto: Jonathan Gil

El Tribunal Superior desestima la nul·litat d’actuacions interposada pel ministeri Fiscal contra la sentència que va absoldre l’home acusat d’haver abusat sexualment d’una dona amb discapacitat, el novembre del 2010. La fiscalia considera que l’absolució és arbitrària i vulnera el dret fonamental a la jurisdicció de l’article 10 de la Constitució, en els seus vessants del dret a un procés degut, i a una decisió fonamentada en dret. El Superior manté la seva resolució i rebutja aquests arguments. 
La fiscalia considera que la sala penal del Superior va valorar la declaració de la víctima feta a Corts i no practicada en segona instància i va arribar a conclusions “diametralment oposades” i sense respectar el principi d’immediatesa del procés penal. A més, el ministeri públic considera “incongruent” la sentència perquè, tot i que recull que la víctima es va oposar a mantenir les relacions sexuals, va considerar després que hi havia dubtes sobre aquesta oposició. A més, critica que el tribunal consideri que l’acusat “té poques facultats” quan no s’ha practicat cap prova pericial mèdica. Finalment, denuncia que l’actuació del Superior ha provocat una revictimització de la perjudicada, contràriament al deure legal de protegir-la. 

“Dubte raonable”
El Superior no està d’acord amb aquestes justificacions. Tot i que la defensa considera que no correspon al ministeri Fiscal demanar la nul·litat de les actuacions sinó a l’acusació, des del Superior consideren legítima aquesta demanda per part de la fiscalia. Tot i això, incideix que hi ha “un dubte raonable quant al coneixement per part de l’autor de l’absència de consentiment de la víctima i de la seva incapacitat d’oposar resistència”, per la qual cosa considera que no es pot provar la intencionalitat de la infracció. 
Pel que fa a la crítica de la vulneració del principi d’immediatesa del procés penal, el Superior recorda que va ser la fiscalia qui es va oposar a la reproducció en segona instància d’aquesta prova. 
El Superior, segons les declaracions manifestades per l’acusat a la vista oral, diu que va “copsar que les seves facultats mentals eren limitades”, tot i que critica que durant vuit anys d’instrucció del cas no s’hagi fet peritatge psicològic i remarca que el ministeri Fiscal és qui l’hauria d’haver sol·licitat. 
El Superior recorda que després d’un primer refús la víctima es va treure les malles i es va estirar al costat de l’acusat; ella mateixa va reconèixer que no hi va haver violència i que li va demanar que es posés un preservatiu. El tribunal considera que la situació descrita per ambdues parts és ambigua i nega que la sentència sigui incongruent o arbitrària. 
La sentència del Superior del 22 de maig passat va sorprendre el ministeri públic perquè va contradir totalment la del Tribunal de Corts del 25 de gener del 2018 que el condemnava. La pena en primera instància era la que el mateix fiscal va demanar: quatre anys de presó, dos dels quals de ferms, i la prohibició d’entrar en  contacte amb la víctima quatre anys i 3.000 euros de multa. El Superior, però, el va absoldre.

TS
Fiscalia
arbitrarietat
absolució
abús sexual
acusat

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte