Diari digital d'Andorra Bondia
Emer Cooke, directora de l'agència europea del medicament, durant la roda de premsa.
Emer Cooke, directora de l'agència europea del medicament, durant la roda de premsa.

El vaccí d’AstraZeneca és “segur i eficaç” però no es descarten riscos aïllats


Escrit per: 
M. P.

L’Agència Europea del Medicament (EMA) ha assegurat avui que la vacuna d’Oxford-AstraZeneca és “segura i eficaç” i ha defensat que es pot continuar utilitzant per combatre la Covid-19 després d’investigar els casos de trombosi detectats en diversos països. La directora executiva de l’EMA, Emer Cooke, ha explicat que les evidències científiques no indiquen que sigui un efecte secundari. Tanmateix, no es pot descartar “definitivament” els casos més “estranys” de coagulació de la sang i es farà una investigació addicional per excloure totalment aquesta possibilitat. Cooke, però, ha estat clara: “Els beneficis a l’hora de protegir les persones de la Covid-19 superen amb escreix les possibilitats de tenir efectes secundaris”.

El Govern ha decidit ajornar l’administració de les 150 dosis que quedaven del vaccí a l’espera del dictamen de l’EMA. Demà es reunirà el comitè tècnic SARS-CoV-2 per fer una anàlisi de la situació i decidir com es procedeix. En el cas de França demà té previst reprendre la vacunació amb el fàrmac britànic i Espanya ho farà la setmana que ve.

Des de l’EMA s'ha detallat que s’han detectat un total de 191 casos de trombosi a la UE, Noruega i Islàndia entre 20 milions de vacunats, però que cada mes hi ha 100.000 casos de trombosis a la UE. Segons Sabine Straus, del Comitè d’Avaluació de Riscos Farmacològics (PRAC), “els casos són inferiosr als esperables en la població general. El PRAC ha conclòs que no hi ha un augment del risc global que es produeixin trombes amb aquesta vacuna. I com que és eficaç per combatre la Covid, que en sí mateixa provoca coàguls a la sang, el que fa és reduir la possibilitat de trombosi.” En canvi, el que no pot descartar definitivament és que la vacuna pugui provocar alguns casos estranys de trombosis amb nivells baixos de plaquetes (trombocitopènia).

Investigació addicional
Els científics de l’EMA veuen “possible” que les trombosis estranyes puguin estar vinculades al virus i és una de les hipòtesis que s’investiga. De la mateixa manera, examinaran si l’ús d’anticonceptius també pot haver afavorit les incidències. “Sempre és una possibilitat perquè sabem que és un risc en general”, ha puntualitzat Straus, recordant que, per exemple, fumar també és un risc.

Mentre s’acaba d’investigar per descartar completament que els casos estranys siguin un efecte advers, l’EMA demana que, com a mesura informativa, s’inclogui al prospecte de la vacuna una descripció dels símptomes de les trombosis i com s’ha de reaccionar si es detecten.

Andorra
vacuna
astrazeneca
EMA
agència
medicament
europea
segura
eficaç
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic