Diari digital d'Andorra Bondia

El volum d’usuaris dels menjadors per a la gent gran no para d’augmentar


Escrit per: 
Redacció


Els menjadors per a la gent gran que ofereixen quatre de les set parròquies, Escaldes-Engordany, Andorra la Vella, Encamp i la Massana, han esdevingut un recurs cada vegada més consolidat.

Així ho posen de manifest les xifres facilitades pels diferents comuns, que posen en relleu que el volum d’usuaris d’aquest servei no ha parat de créixer en els darrers anys. Els preus i el fet que la dieta dels menús sigui equilibrada són alguns dels atractius.
En algunes de les parròquies aquest creixement és especialment significatiu, com per exemple a Escaldes-Engordany i a Encamp. Cal assenyalar que a Escaldes el nombre d’usuaris del servei de menjador s’incrementa cada any. Un augment que queda patent especialment si es comprova la diferència entre l’any 2007 i el 2008, en què es va passar de 6.710 usuaris a 7.035.
Aquest servei de la parròquia escaldenca es va posar en marxa el 2006 i tan sols en sis mesos es va servir 2.610 àpats. Aquest any el volum ja està per sobre de les xifres dels anys anteriors, i des del departament de Social de la corporació calculen que ja han servit uns 7.500 àpats des del mes de gener. De fet, la mitjana diària d’usuaris és de 37 persones.
Pel que fa al perfil dels usuaris, principalment són, com en la resta de parròquies on hi ha aquest servei, persones jubilades (matrimonis i dones i homes vidus), que majoritàriament hi van cada dia per dinar. El menús, que estan disponibles de dilluns a divendres, els elabora una dietista. Les persones que volen utilitzar aquest servei solament han de fer la reserva un dia abans o el mateix dia fins a dos quarts d’onze del migdia. El preu del menú és de 5,20 euros.

Encamp
Pel que fa a la parròquia d’Encamp, les xifres d’aquest any ja estan força per sobre de les que es van registrar l’any passat. D’aquesta manera, el 2008 el volum d’àpats servits es va situar en 1.321 i aquest any, fins al mes de novembre, ja se n’ha servit 2.318. D’aquesta manera hi ha alguns mesos en què la mitjana de persones al servei de menjador ha estat de dotze, un volum molt superior al registrat en alguns mesos de l’any passat, en què alguns dies hi havia una mitjana de tres usuaris. I és que les xifres posen de manifest que cada vegada més aquest és un servei consolidat entre la gent gran de la parròquia.

La massana
A la Massana no és el Comú qui gestiona el servei de menjador de manera directa, però cal assenyalar que ofereix una subvenció que permet que els padrins de la parròquia puguin beneficiar-se d’àpats a 4 euros, ja que aquesta ajuda és del 50%. La mitjana de persones que acudeixen al restaurant de La Closeta per utilitzar aquest servei d’àpats a preu reduït és de tres, tot i que hi ha dies en què n’hi ha més. Els padrins que volen anar a menjar a aquest restaurant han de comprar el tiquet a la llar de jubilats i potseriorment ja es poden adreçar directament al restaurant.

Andorra la vella
A Andorra la Vella també són moltes les persones que van de manera habitual al casal Calones a dinar. D’aquesta manera, tal com posen de manifest les dades facilitades per l’àrea de Social de la corporació comunal, la mitjana se situa en prop de 60 persones, tal com demostren les dades del mes d’octubre. Cal assenyalar que aquest mes en concret es va arribar a servir 1.574 menús, xifra que representa que la mitjana diària de comensals en aquestes instal·lacions de la corporació s’eleva a 65 persones.
En aquesta parròquia també s’ha registrat un increment del volum d’usuaris d’aquest servei de menjador, i a més a més cal recordar que des de la corporació comunal s’ofereix un altre servei per a la gent gran, que és el d’àpats a domicili, el qual també atén un important nombre de persones.

Uns serveis creats amb la intenció d’aconseguir tot un seguit d’objectius
A poc a poc les diferents parròquies han anat posant a l’abast dels seus padrins serveis de menjador amb la intenció que les persones grans es puguin beneficiar d’un àpat equilibrat i alhora econòmic. Un altre dels factors que tenen molt en compte els diferents serveis socials és que les persones grans que acudeixen a aquests menjadors també poden gaudir així de la companyia d’altres persones per una estona, i d’aquesta manera es potencia les seves relacions socials.
A banda d’aquestes quatre parròquies que ja disposen d’aquest servei de menjador, cal assenyalar que Canillo té la intenció de fer una prova pilot per comprovar si aquest servei funcionaria a la parròquia. Ni Sant Julià de Lòria ni Ordino disposen tampoc d’aquest servei i altres parròquies, com Andorra la Vella, han anat fins i tot més enllà i han creat un servei d’àpats a domicili, que serveix per a les persones amb problemes de mobilitat que no es poden desplaçar fins al casal Calones. I és que un altre dels aspectes que destaquen des de les diferents corporacions és que el fet de sortir de casa per anar a aquests menjadors és també positiu per a la gent gran, perquè els obliga a fer exercici. Es tracta, per tant, d’un servei que té, indirectament, molts beneficis.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte