Diari digital d'Andorra Bondia
Moment de la xerrada al centre cultural La Llacuna, ahir a la tarda.
Moment de la xerrada al centre cultural La Llacuna, ahir a la tarda.

El voluntariat: tota una experiència


Escrit per: 
M.P.A./ Foto: Jonathan Gil

Compartir experiències, els pros i els contres i els perquès és el que van fer ahir al vespre tres joves del país en la xerrada organitzada pel Carnet Jove sobre voluntariat internacional. 

Meritxell Pons va fer de voluntària l’any passat precisament a través del Servei Civil Internacional de Catalunya (SCI), que va conèixer gràcies a la xerrada organitzada pel Carnet Jove el 2017. En el seu cas, buscava una manera de poder fer un voluntariat de curta durada, ja que no disposava de gaire temps i els valors que promou l’SCI, la interculturalitat, solidaritat, diversitat, justícia i pau “corresponien a la idea que jo tenia d’un voluntariat, a més de tenir una organització excel·lent”. Pons va explicar que abans de marxar va seguir un complet pla de formacions de voluntaris. El projecte consistia en neteja mediambiental i manteniment de monuments històrics locals d’un petit poble del centre d’Estònia. Va compartir l’experiència amb vint voluntaris d’arreu del món. D’aquesta experiència se n’emporta sobretot “que va aprendre molt”.

Carles Gonzàlez, el més veterà dels tres, ha anat en quatre ocasions a Bolívia i aquest estiu repetirà; va fer de voluntari amb Cooperand, motivat “pel seu projecte d’ajudar nens de carrer o en situació de risc social que viuen en diverses llars d’acollida del Proyecto Don Bosco a Bolívia. La seva tasca principal era la d’acompanyar els menors durant el dia: anar-los a buscar a l’escola, donar-los un cop de mà amb els deures, jugar amb ells, compartir els dies festius, els àpats i, sobretot, “escoltar-los i parlar amb ells”. El que més el  va impactar “va ser veure com els infants i els  adolescents que han viscut situacions molt dures i amb el bagatge emocional que això implica afronten el seu dia a dia de la millor manera possible”. De l’experiència, González es queda “amb l’agraïment que una i altra vegada li demostraven els infants”. 

Susanna Ferran va anar de voluntària el 2014 al projecte que Muntanyencs per l’Himàlaia té en marxa des de fa temps al Nepal. El seu va ser un voluntariat “artístic”, ja que va realitzar un projecte fotogràfic participatiu conjuntament amb els nens i nenes de Kailash Home, en format de voluntariat.  De manera que va tenir l’oportunitat de compartir deu dies amb ells, conviure amb els nens i nenes, conèixer la seva rutina, i crear activitats participatives fotogràfiques i poètiques. El que més el va impactar de l’experiència va ser “la integració de la diversitat de nens procedents de cultures tan diferents i de situacions tan extremadament pobres”.

Els participants a la xerrada van poder interactuar amb aquests tres voluntaris i van rebre informació sobre els procediments a seguir per ser voluntari. També van conèixer de primera mà els projectes de voluntariat que diverses entitats els van explicar. A més de l’SCI, Cooperand i Muntanyencs per  l’Himàlaia, hi van participar Música per Viure, que ofereix un voluntariat musical, Aigua de Coco i Infants del Món, que tenen projectes de voluntariat educatiu a Cambodja, i Daktari, que proposa un voluntariat de tipus mediambiental.

Voluntariat
experiència
xerrada

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte