Diari digital d'Andorra Bondia
El president del BSA, Miquel Alabern, i el director general de l'entitat, Josep Segura, han comparegut aquest migdia abans de la junta general d'accionistes.
El president del BSA, Miquel Alabern, i el director general de l'entitat, Josep Segura, han comparegut aquest migdia abans de la junta general d'accionistes.

Els accionistes minoritaris del Sabadell Andorra podran vendre la seva participació al mateix preu que el Banc Sabadell


Escrit per: 
A. L. / Foto: Màximus

Josep Segura vaticina que l'operació es concretarà entre finals de juny i principis de juliol i confia que la nova entitat "doni cabuda" als equips humans de BSA.

Els accionistes andorrans del Banc Sabadell d'Andorra (BSA) tindran l'opció de vendre la seva participació al mateix preu que ho faci l'accionsita majoritari -Banc Sabadell (BS), amb el 51% del capital- i MoraBanc les haurà de comprar en aquest mateix preu. És a dir, l'accionista minoritari,els prop de 700 inversors que es reparteixen el 49% del capital restant, tindrà els mateixos drets i la  mateixa opció que BS. I si ho prefereix, podrà també quedar-se dins de l'accionariat de la nova entitat que n'acabi resultant. Així ho ha confirmat aquest matí el director geenral de BSA, Josep Segura, en la compareixença prèvia a la junta geenral d'accionistes que ha tingut lloc al Centre de Congressos de la capital. Una altra cosa és el sentiment que predomina entre aquest petit acconariat que probablement es va assabentar de l'operació dilluns de la setmana passada, quan va transcendir l'interès de MoraBanc per adquirir la filial andorrana de BS i l'inici de negociacions: "Crec que és prematur per fer pronòstics L'operació està sobre la taula, és cert, però no està tancada i es desconeixen encara quines seran les condicions".

La pregunta òbvia és ara quan es confirmarà que l'operació tira endavant, i Segura ha sigut en aquets sentit prudent. Primer ha parlat d'un termini "d'entre dues i tres setmanes", i finalment ha diferit la decisió a la segoa quinzena de juny o la primera de juliol. L'altra gran qüestió és el preu de l'operació, després que dilluns passat Joan Llonch Andreu, exconseller de BS i actualment conseller de BSA, afirmés que BS espera ingressar més de 100 milions d'euros pel 51% de les accions de BSA, va qualificar de "bona" l'oferta de MoraBanc i va vaticinar que l'adquisició es materialitzaria al setembre. Segura ha optat de nou aquí per la prudència. En primer lloc, "perquè nosaltres no formem part de la taula de negociació sinó que en som l'objecte". Però és que a més, "en aquest tipus d'operacions l'import és confidencial fins al moment que es confirma." En quaselvol cas, diu, "la matriu es troba, certament, en una situació més de replegar-se que no de créixer, però no està en una situació crítica. Des de BSA creiem que hem fet una bona feina i creiem que se'ns reconeixerà".

El que sí que ha admès el director general de BSA és que el procés s'esta vivint des de dintre de l'entitat amb "incertesa". Amb incertesa i també amb "serenitat", perquè els 150 treballadors del banc "som professionals amb una missió, obrir l'oficina cada dia i oferir un bon servei als clients. No ens podem deixar distreure per absolutament res. La incertesa hi és, això és evident, però hi hem de conviure. Fa dotze anys que anem de crisi en crisi, tot i que això no és ben bé una crisi, però estem preparats per fer front al que ens toqui."

Rspecte a les conseqüències que pugui tenir per a la plantilla, amb l'ombra d'un reajustament planant sobre l'operació, Segura ha tirat d'optimisme i ha diferenciat el context financer andorrà amb l'espanyol, on adquisicions i fusons s'han saldat amb acomiadaments de treballadors: "Com deia, hi ha incertesa, però també la confiança que les qualitats de BSA, la nostra professionalitat, ens permetin tirar endavant. Sigui en una altra entitat, sigui en el context que sigui, continuarem prestant els nstres serveis, acompanyant els nostres clients i contribuint que el projecte que en resulti sigui gran i guanyador, que sigui líder, i que doni cabuda als equips humans de BSA". 

Segura admet que quan quan es produeixen aquestes operacions acostuma a haver-hi "sinergies". Però aquestes sinergies es dilaten al llarg del temps, i a més tant BSA com MoraBanc son entitats amb unes ratios financeres "excel·lents", amb un posicionament de mercat "magnífic", i totes dues "en creixement". Amb això, conclou, "vull dir que la situació no té res a veure amb determinades operacions que es poden produir en països veïns, que són forçades i amb conseqüècnies negatives. Nosaltres no estem en aquest escenari."

L'altra bona notícia de la jornada ha sigut el retorn de BSA als beneficis: sis euros per acció, una mica més de tres milions d'euros que s'han repartit els prop de 700 accionistes de l'entitat després de la moratòria decretada el curs passat pel regulador europeu. Es tracta, diu Segura, del retorn a una "certa normalitat", perquè BSA ha epartit sempre beneficis des del 2005: "Que aquest any se'n reparteixin no té per a nosaltres res d'excepcional sinó al contrari. El resultat del banc va ser bo l'any passat, com va ser bo fa dos anys. Avui tenim la situació totalment controlada, la morositat estabilitzada, així que repartir dividens forma part del normal funcionament de BSA":

 

Andorra
sistema bancari
segura
Alabern
BSA
BS
MoraBanc
Banc Sabadell

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte