Diari digital d'Andorra Bondia
El ministre portaveu, Eric Jover, i la cap de l’àrea de Promoció, Prevenció, i Vigilància de la Salut, Rosa Vidal.
El ministre portaveu, Eric Jover, i la cap de l’àrea de Promoció, Prevenció, i Vigilància de la Salut, Rosa Vidal.

Els actes de les festes majors hauran d’acabar a dos quarts d’onze de la nit


Escrit per: 
M. S. / Foto: SFGA

Totes les activitats de les festes majors, inclosos els concerts, hauran d’acabar com a molt tard a dos quarts d’onze de la nit. Així ho han acordat el ministeri de Salut i els comuns com a mesura de “prudència” i amb la voluntat de mirar de frenar el repunt dels casos de Covid, un repunt que incideix especialment “en la franja majoritàriament jove”, tal com ha apuntat el ministre portaveu.

Eric Jover, que ha remarcat que malgrat que la situació a les infraestructures sanitàries és bona “cal mantenir la prudència”, ha destacat també que les activitats hauran de ser a l’exterior i en un espai delimitat. A més, es recomana que els concerts i espectacles siguin estàtics i el públic estigui assegut en cadires separades amb les distàncies corresponents tot i que, com ha puntualitzat el ministre, es permetran actes a peu dret sempre, però, que es mantingui la distància d’un metre i mig entre persones i nuclis de convivència i que no es produeixin aglomeracions.

El ministre, que s'ha mostrat convençut que les mesures acordades amb els comuns “serien les millors per controlar aquest repunt de casos”, ha detallat que malgrat que les activitats es facin a l’exterior l’ús de la mascareta serà obligatori per a totes aquelles persones més grans de vuit anys a la vegada que restarà “prohibit el servei de barra i consumir de peu o caminant”. Respecte aquest darrer punt, Jover ha aclarit que la venda de menjar i begudes en fires i mercats sí que estarà permesa si bé caldrà que estigui envasada per al consum al domicili.

Així mateix, el ministre, que ha precisat que s’ha arribat a un compromís amb les administracions parroquials per tal de poder analitzar cada cas individualment per si hi ha algun esdeveniment amb algunes característiques específiques, ha explicat que també s’ha revisat el protocol sanitari per l’Andorra Mountain Music i que, ja de cara a la propera actuació, hi haurà un “control més estricte” de l’estat de salut dels assistents als concerts. En aquest sentit, i tot i no voler donar gaires detalls perquè Andorra Turisme explicarà aquest dijous tot el procediment, el ministre ha avançat que qui vagi als concerts haurà d’acreditar la pauta completa de vacunació o presentar una prova PCR o TMA negatives. Per aquells casos que no sigui possible s’habilitarà un stoplab a l’aparcament del Tarter on es faran tests d’antígens.

D’altra banda, i interpel·lat sobre l’arribada de noves vacunes, Jover ha confirmat l’imminent arribada d’una primera remesa de vaccins d’AstraZeneca procedents de Portugal, i ha assegurat que també es podria disposar aviat de vacunes Moderna procedents de França.

Finalment, el ministre portaveu ha explicat que el Govern ha donat llum verda a la modificació del reglament de les prestacions d’incapacitat temporal de la seguretat social per tal d’incloure la cobertura per part de la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS) de les persones en aïllament forçat, ja sigui per positiu de la Covid-19 o per contacte directe. En aquest sentit, Jover ha recordat que la Llei de mesures urgents ja preveia aquesta prestació si bé amb un horitzó temporal que finalitzava el 30 de juny, i que atès que l’afectació del coronavirus continua s’ha optat per incloure-la en el reglament.

Prova pilot en dos locals d’oci, sense mascareta i fins a les cinc

La prova pilot que es vol portar a terme en l’àmbit de l’oci nocturn el 16 de juliol vinent es farà finalment en dos locals i els participants hauran de fer una inscripció prèvia amb les dades de contacte i el cens per tal de poder validar-ne les condicions d’accés, segons ha avançat el ministre portaveu, Eric Jover. L’aforament dels establiments estarà limitat al 70% però els assistents podran anar sense mascareta. Els participants en la prova pilot, reservada exclusivament als majors de 18 anys, hauran de tenir el pla de vacunació complet i, en cas de no ser així, abans d’entrar se’ls farà un test ràpid d’antígens. Així mateix, tots els que hi hagin assistit s’hauran de sotmetre a un cribratge a posteriori per “poder valorar com s’ha desenvolupat l’activitat i veure que no hi ha hagut un focus de contagi”. Quant a l’horari, el ministre ha explicat que els locals on es porti a terme la prova pilot podran obrir fins a les cinc de la matinada.

30 contagis eleven a 137 els casos actius 

En les darreres 24 hores s’han diagnosticat fins a 30 casos nous de coronavirus, 8 dels quals entre persones que ja havien estat vacunades, i només s’han donat 5 altes, fet que eleva a 137 el nombre de casos actius, segons les dades facilitades per la cap de l’àrea de Promoció, Prevenció i Vigilància de la Salut, Rosa Vidal. D’aquesta manera, des de l’inici de la pandèmia s’han diagnosticat 14.021 casos de coronavirus, mentre que 13.757 persones han superat ja la malaltia.

Tot i el repunt de casos, sobretot entre persones en la franja d’edat de 15 a 29 anys, Vidal s'ha felicitat pel fet que no hi ha cap malalt ingressat a l’hospital a la vegada que ha relativitzat la taxa de reproducció, que s'ha stuat ja en el 2,12, perquè malgrat admetre que “és elevada” cal tenir present que “quan el nombre de casos diaris és baix i s’incrementa, la taxa puja bastant”. Quant a la població escolar hi ha únicament una aula amb vigilància activa total i una amb vigilància passiva.

Pel que fa a la campanya de vacunació, s’han administrat ja 71.503 vaccins, 43.013 en primera dosi i 28.490 en segona, fet que suposa que el percentatge de població estimada vacunada en primera dosi sigui ja del 51,1% (un 64,3% de la vacunable) i amb les dues dosis del 36,5% (el 42,6% de la vacunable).

actes
Festes majors
hauran
d’acabar
dos quarts d’onze
nit
Comentaris: 1

Comentaris

El cas es quer quan més s'estén aquest virus, més probabilitat de replicar-se li donem. Per exemple ara la variant Delta Plus afecta a l'espícula del virus i podria arribar a modificar la proteïna generant resistència a les vacunes, i tornariem a tenir els hospitals desbordats! Així que benvinguda la prudència!

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic