Diari digital d'Andorra Bondia
Fenoll, Martí i García-Parés en la presentació de la jornada, ahir a la tarda.
Fenoll, Martí i García-Parés en la presentació de la jornada, ahir a la tarda.

Els adolescents, protagonistes de la segona jornada impulsada per Autea


Escrit per: 
Agències

L’Associació d’Afectats d’Autisme d’Andorra (AUTEA) vol tornar a posar sobre la taula els problemes als quals s’enfronten les persones amb trastorn de l’espectre autista (TEA), després de l’èxit de la primera jornada que va organitzar l’any passat i que va aplegar unes 200 persones. Així, el pròxim 21 de febrer a l’Art Hotel celebrarà la segona edició de la jornada, aquest cop centrada en l’adolescència. “Creiem que és interessant crear aquests espais per  compartir, per debatre, sobretot pels professionals del país, que coneguin de la mà de reconeguts professionals les darreres tendències i estudis en aquestes branques”, va explicar la presidenta d’Autea, Inés Martí.
Segons l’associació, el TEA té un alt impacte social per la seva elevada prevalença, i afecta un de cada cent naixements. Per aquest motiu, la secretària d’Estat d’Afers Socials i Ocupació, Ester Fenoll, va subratllar que “com a servidors públics hem d’estar pendents per poder anticipar els programes que caldrà dur a terme”, ja que “cada etapa de la vida s’ha d’abordar d’una manera diferent i específica”.
Per parlar de tot això, Autea ha volgut reunir professionals de la matèria, com ara el cap del Servei de Discapacitat Intel·lectual i Salut Mental de l’Institut de l’Assistència Sanitària de Girona, Ramon Novell, i la responsable de l’Àrea de Suport Tècnic i Comunicació de l’Escola Especialitzada Nostra Senyora de Meritxell (Eensm), Mar Peiró, que parlaran sobre els recursos que ofereix el centre andorrà. També hi participarà la doctora i cap de Salut Mental Infanto-Juvenil de l’Hospital Universitari Mútua Terrassa, Amaia Hervas, que parlarà sobre com es produeix el pas d’aquests nois de la infància a l’edat adulta. La jornada finalitzarà amb una taula rodona, moderada per la doctora i cap de Salut Mental del SAAS, Gemma Garcia-Parés, que girarà entorn dels reptes que ha d’afrontar l’adolescent amb TEA a l’hora de ser un membre actiu de la societat.
L’esdeveniment està enfocat a professionals de la salut, però també de l’educació, persones treballadores dels departaments d’Afers Socials o del Servei Ocupacional. També s’adreça a les famílies, que conviuen dia a dia amb els afectats pel trastorn de l’espectre autista, i a tots aquells que vulguin conèixer l’autisme. L’entrada és gratuïta, però és necessari confirmar l’assistència per correu electrònic, ja que l’aforament és limitat. 
Els darrers anys ha crescut el nombre de rumors que afirmen que les vacunes o determinats aliments poden provocar autisme en els infants. Un conjunt de suposicions que, segons va puntualitzar la doctora Garcia-Parés, encara no s’han demostrat i que poden afectar negativament tant els infants  que ja ho pateixen com posar en risc el conjunt de la societat.
Fa pocs dies Autea, juntament amb l’Associació de Persones amb Diversitat Funcional i l’Associació per la Síndrome de Down, es van reunir amb la directora d’Inspecció i Qualitat Educativa, Marie Pagés, amb l’objectiu de compartir idees i propostes per a la millora de l’atenció als alumnes amb discapacitat.

adolescents
protagonistes
jornada
Autea
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic