Diari digital d'Andorra Bondia
Sophie Bellocq va comparèixer ahir a la sala d’actes del Col·legi d’Advocats.
Sophie Bellocq va comparèixer ahir a la sala d’actes del Col·legi d’Advocats.

Els advocats denuncien el bloqueig a la Batllia pels casos contra l’AREB


Escrit per: 
Pepa Gallego/Foto: Jonathan Gil

La degana del Col·legi d’Advocats, Sophie Bellocq, va denunciar ahir públicament que l’increment de demandes contra l’AREB i la llei de creació d’aquesta entitat que dona prioritat a aquests processos ha bloquejat altres processos administratius a la Batllia. Segons Bellocq, són moltes les queixes dels seus col·legiats i volen traslladar aquest neguit al Govern perquè doni les solucions adients. 
La Llei de reestructuració i resolució d’entitats bancàries d’Andorra aprovada l’abril del 2015, tot just fa tres anys,  ha provocat un col·lapse en la secció administrativa de la Batllia, segons afirmen molts advocats. Aquest text legal atorga preferència i prioritat a tots els processos que tinguin a veure amb l’AREB, i són moltes les demandes contra aquesta institució que s’han posat a davant d’altres processos que fa molt de temps que esperen la seva resolució, en una cua que des del Col·legi d’Advocats denuncien que cada cop és més llarga i dura més. 
 Bellocq va criticar que el Govern hagi aprovat una llei sense  tenir-ne en compte les conseqüències i va manifestar que “hauria d’haver dotat de més recursos la Batllia”, va remarcar. Segons la degana dels lletrats, aquests recursos són necessaris “per preservar els drets de la Justícia” en altres processos que assegura que estan tenint un “retard que no és l’habitual”, i que molts advocats denuncien reiteradament que tenen processos “completament bloquejats”.
Des del Col·legi d’Advocats  tenen previst presentar aquesta queixa i “que sigui el Govern o el poder legislatiu qui hi donin solucions.  Des del Col·legi preveuen reunir-se amb els responsables de l’executiu abans del mes de juny. Tot i això, i de manera no formal però sí verbal, els advocats han comunicat ja als responsables de l’executiu aquesta denúncia. 

Batlles substituts
Segons la degana, és el Govern qui ha de dotar de més recursos el Consell Superior de la Justícia. Actualment, la Batllia compta amb dos batlles administratius i tres magistrats. En aquest sentit, caldria incrementar tant els batlles com els magistrats. Bellocq va manifestar que, tot i ser l’executiu qui ha de prevenir aquest increment d’efectius, també apunta que no cal que siguin places fixes, sinó que poden ser “batlles substituts”, com també ho contempla la legislació.
La degana del Col·legi d’Advocats va concretar que els processos administratius a la Batllia “solien ser bastant ràpids”. Segons la degana dels advocats, en el termini d’un any ja es podia tenir una resolució en el nivell de primera instància i,  d’entre sis a vuit mesos, en segona instància. “Ara el que passa és que no avancem, els advocats asseguren que els processos administratius estan bloquejats”, va reiterar Bellocq. 

El Col·legi d’Advocats vol limitar el nombre de cops per presentar-se a l’examen d’accés a la professió

El Col·legi d’Advocats també té una altra demanda per fer al Govern en la propera reunió, que es preveu abans del mes de juny, a més de dotar de més recursos la Batllia. Es tracta de reclamar que es limiti el nombre de cops que una persona pot presentar-se a la prova o examen d’accés a la professió que organitza el Col·legi i que des del 2016 s’intenta fer semestralment, com diu el reglament. La intenció, segons la degana, és tan sols limitar l’accés a aquells que no saben Dret andorrà. No va voler remarcar quin seria el límit de cops però, segons va afirmar Bellocq, les persones que s’hi presenten i no aproven no saben “Dret andorrà”, “no han estudiat gaire i no han aprovat perquè no en saben prou de Dret andorrà”, va remarcar.  Segons el reglament,  aquesta prova d’accés s’ha de convocar cada mig any. Des del Col·legi van fer la primera el novembre del 2016, i només s’hi van presentar dos candidats, que no van aprovar. A la segona, feta el maig del 2017, s’hi van presentar cinc candidats i només van aprovar tres. La tercera prova es va realitzar el setembre del 2017 i, dels quatre que s’hi van presentar, la van suspendre dos i, la darrera, va ser el mes passat, amb quatre candidats, i només un la va aprovar.  Bellocq nega que es doni cap dificultat afegida a la prova. Segons la degana, es tracta d’un examen de coneixements del Dret andorrà i els que el suspenen no tenen aquests coneixements. 
La degana va remarcar que, abans que s’aprovés el reglament que obliga a fer aquesta prova d’accés, van ser entre 30 i 40 les persones estrangeres que, en un termini de dos anys, van accedir al Col·legi per no haver de fer la prova. Tot i això, tal com especifica una transitòria del reglament, qui faci el màster en Dret andorrà (que té una durada de dos anys) no haurà de passar per aquesta prova d’accés, que és obligatòria per col·legiar-se i exercir la professió. 
El Col·legi reconeix que ha rebut un recurs judicial contra el reglament d’aquesta prova que, segons assegura Bellocq, prové d’una persona que no té la titulació en Dret andorrà. La degana del Col·legi d’Advocats també va recordar que els col·legis de lletrats d’altres països veïns, com Espanya, també tenen com a requisit d’accés aprovar un examen com el que es fa aquí. 

advocats
bloqueig
Batllia
AREB
casos

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte