Diari digital d'Andorra Bondia
Els apartaments turístics reclamen les mateixes ajudes que els hotels.
Els apartaments turístics reclamen les mateixes ajudes que els hotels.

Els allotjaments turístics, entre l’abandonament i la desesperació


Escrit per: 
M.P.A./ Foto: BonDia

Diuen que seguiran lluitant fins al final i que en el camí alguns aguantaran i d’altres no. També manifesten que se senten “abandonats” i “desesperats” per la manca d’ajuts del Govern al sector dels apartaments turístics. Així ho va declarar ahir el  president de l’Associació d’Empreses d’Allotjament Turístic (AEAT), Àlex Ruiz. 

Tal com va manifestar a aquest diari fa tot just quinze dies, els propietaris i responsables d’apartaments turístics “estan indefensos” perquè “el Govern no està responent a les nostres exigències”. Ni Economia ni Turisme “no estan per la labor”, va afirmar Ruiz. És més, creu que “se’ns va posar una pastanaga al davant, que si Nadal, que si gener, que si febrer”, i han resistit amb una “il·lusió fictícia”.  I això que van posar molt de la seva part per  adaptar-se a les mesures higièniques i de seguretat, però “no hem tingut cap recompensa”, va insistir. En relació amb això, va recordar que per al sector és vital “fer calaix a l’hivern” per poder viure, i ara per ara “s’ha enfonsat tot”, tenint en compte les darreres notícies que han arribat de França, que imposa una PCR negativa per entrar-hi. Ruiz també va emfasitzar que molts dels associats tenen petits negocis familiars, que no han fet ERTOs i que “s’estan gastant tots els estalvis”. És per això que reclamen unes ajudes que fins ara no han arribat.

Una mostra d’aquest abandonament i desesperació la trobem en les cartes que una de les associades adreça al cap de Govern, al ministre Jordi Gallardo i al Comú d’Encamp demanant un pla d’ajudes. En les missives, es queixa que els ajuts als apartaments turístics no estiguin inclosos en el nou decret del Govern i es pregunta qui pagarà els lloguers mensuals als propietaris i les hipoteques, si fa 10 mesos que no lloguen ni un sol apartament i les pistes continuen tancades, qui pagarà els mínims de llum i de Wi-Fi dels apartaments i les amortitzacions de totes les obres que han hagut de fer el 2020.

També es demana com pot ser que el Comú encampadà continuï cobrant “tota mena d’impostos al Pas de la Casa sobre els apartaments quan han facturat un 95% menys”.

El sector immobiliari, “en la senda de la recuperació”
El sector immobiliari es troba “en una senda de recuperació bona”. Així ho ha declarat el president de l’associació d’Agents i Gestors Immobiliaris d’Andorra, Jordi Galobardas, que ha afegit que la situació d’aturada del mercat immobiliari és merament “conjuntural”. En aquest sentit, ha explicat que no hi ha moviments dels preus perquè “la demanda està condicionada al que està passant”. De tota manera ha manifestat que ja van arribant algunes demandes i que si no s’efectuen més transaccions és per la restricció de moviments físics imposada per frenar la pandèmia. Del que està convençut, però, és que el sector s’anirà recuperant “a poc a poc”.

Quant al lloguer d’habitatges, Galobardas va assegurar que no té constància  que s’hagi produït una davallada de preus, tot i que alguns portals immobiliaris en línia anunciïn la rebaixa del lloguer d’alguns pisos d’Andorra la Vella i Escaldes. Més aviat considera que el mercat s’ha estabilitzat perquè “està intervingut”. Una estabilitat que també es dona en la compra-venda d’immobles i que durarà cert temps encara, ha conclòs.

allotjaments turístics
abandonament
desesperació
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic