Diari digital d'Andorra Bondia
L’objectiu final és que amb els cursos els alumnes dels tres sistemes educatius tinguin formació bàsica de protecció civil.
L’objectiu final és que amb els cursos els alumnes dels tres sistemes educatius tinguin formació bàsica de protecció civil.

Els alumnes de 10 i 11 anys faran treballs per analitzar riscos naturals


Escrit per: 
P.G. / Foto: Jonathan Gil

Analitzar per què es produeix una esllavissada podria ser un dels temes que hagués de resoldre una classe  d’alumnes d’entre 10 i 11 anys a través d’unes classes pràctiques que s’impartiran el curs vinent als sistemes espanyol i francès. És una prova pilot endegada per Protecció Civil i el ministeri d’Educació i que es vol fer extensiva el curs següent al sistema andorrà. L’objectiu principal: continuar treballant per tenir una societat resilient. 

El curs de petits experts en primers auxilis (PAPI) que imparteix la Creu Roja i altres formacions vinculades amb bombers i Protecció Civil que es feien separades als diferents sistemes educatius, s’han coordinat i formen part ara d’un projecte educatiu comú que dirigeix el departament de Protecció Civil i el ministeri d’Educació amb l’única intenció d’aconseguir l’objectiu que tot l’alumnat dels tres sistemes educatius tinguin el curs de capacitació bàsica de Protecció Civil i tots els coneixements necessaris per fer front a certs riscos naturals. 
Actualment, els alumnes d’entre 10 i 11 anys ja es formen amb el PAPI, els de 13 i 14 anys, a més de reciclar-se amb aquesta formació, ja reben altres cursos on també intervé Protecció Civil i en els quals poden interpretar butlletins meteorològics, per exemple per quan vulguin fer una sortida a la muntanya, o també les primeres intervencions que s’han de fer en cas d’incendi. I més tard, els alumnes d’entre 15 i 16 anys es reciclen en primers auxilis i també es formen en els plans d’emergència per saber el protocol que s’activa al país quan es produeixen certs riscos naturals. Aquestes formacions també inclouen alguna sortida sobre el terreny on analitzen, per exemple, el mantell nival. 
El curs vinent, però, la prova pilot serà introduir una part pràctica i d’estudi on els alumnes de 10 i 11 anys proposaran analitzar algun tipus de risc natural. A través del seu treball aprendran què és un risc natural i quines conseqüències té i de quines eines disposa el país per fer-hi front. No només seran treballs de classe, sinó que també participaran en un concurs en el qual es preveu publicar els guanyadors a la pàgina web de Protecció Civil. El curs vinent es preveu que la prova pilot sigui per als sistemes espanyol i francès, i per al curs 2020-2021 s’integraria a l’andorrà. A més, també es podria introduir la producció de vídeos per presentar el treball en aquest format. 
El Principat, segons va explicar el cap de Protecció Civil, Cristian Pons, té un gran avantatge, per les dimensions del país, a l’hora d’implantar i coordinar totes aquestes accions formatives. Així, en el Marc de Sendai per a la Reducció del Risc de Desastres 2015-2030 que es va adoptar en la tercera Conferència Mundial de les Nacions Unides celebrada a Sendai (Japó) el 18 de març del 2015, es preveu treballar per tenir una societat resilient o preparada per fer front i superar qualsevol desastre. 
La formació que els alumnes dels tres sistemes educatius reben en aquest sentit és admirada des d’altres regions o països que van assistir l’any passat a  Roma en una darrera reunió sobre el desenvolupament del Marc de Sendai. En aquest sentit, des del departament de Protecció Civil tenen previst continuar treballant amb aquest projecte formatiu que ara coordina tots aquests cursos i que vol evolucionar i fer-se extensiu perquè tot l’alumnat surti de l’educació obligatòria tenint coneixements bàsics sobre com actuar amb cert grau de preparació  davant certs riscos naturals que pot viure. 

alumnes
analitzar
riscos naturals

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte