Diari digital d'Andorra Bondia
Un edifici d’apartaments turístics.
Un edifici d’apartaments turístics.

Els apartaments demanaran de nou més temps per fer els treballs


Escrit per: 
M.S.C. / Foto: Jonathan Gil

L’Associació d’Empreses d’Allotjament Turístic (AEAT) demanarà una nova ampliació del termini per realitzar les obres d’adaptació a la normativa. Així ho van decidir els membres de l’entitat en la darrera assemblea general, que va tenir lloc la setmana passada. El Govern ja va aprovar una modificació del reglament de funcionament del registre d’habitatges d’ús turístic (HUT) i d’empreses de gestió d’habitatges d’ús turístic (Eghut) per concedir una pròrroga fins al 31 de juliol perquè els apartaments que requereixin la realització d’obres les puguin finalitzar (la normativa demanava que aquestes actuacions estiguessin enllestides a inicis de maig). 

La presidenta de l’associació, Valérie Lackner, va afirmar que les empreses consideren que aquest termini encara és just i per això traslladaran al Govern la petició d’ajornar-lo fins al 31 d’octubre. En aquest sentit, Lackner va indicar que per dur a terme aquestes tasques es requereix “molta paperassa administrativa”. Així, a més d’encarregar un projecte a un professional de l’arquitectura cal adjuntar-hi un pressupost de la intervenció i la sol·licitud d’obra menor o major, segons correspongui. A més cal fer el canvi en el certificat d’habitabilitat. Tot plegat són un conjunt de tràmits que el sector preveu que es poden allargar quatre o cinc mesos.

Per altra banda, l’AEAT està treballant amb el ministeri de Turisme per formar la comissió tècnica, que es centrarà en els edificis d’apartaments que hauran de fer el canvi d’ús (és a dir, que tenen més del 75% de la superfície destinada a aquest tipus d’allotjament). Ara ja s’han detectat cinc edificis (tres al Pas de la Casa i dos a Canillo i Soldeu) que serviran de mostra per detectar els punts que cal transformar. Lackner va explicar que aquest estudi permetrà conèixer la inversió que s’haurà de dur a terme i les “incapacitats” d’alguns edificis. El fet és que la sol·licitud de canvi d’ús s’hauria de dipositar abans del 31 de juliol i es disposa de cinc anys per dur-lo a terme. El neguit de les empreses és què passaria si finalment no fos possible fer aquest canvi d’ús perquè l’edifici no ho permet. Des del Govern, però, se’ls ha assegurat que als immobles més vells que es trobessin en aquesta situació s’analitzaria “cas per cas” i s’explorarien vies alternatives per fer les reformes (que fonamentalment són les relatives a seguretat contra incendis). Amb tot, la presidenta de l’AEAT estima que el volum d’edificis que superen el 75% de la superfície destinada a apartaments turístics no és tan important, encara que no disposen d’una dada concreta perquè les empreses no associades i els particulars són reticents a donar dades.

El mes de febrer deixa ocupacions del 100% als pisos turístics

Els apartaments estan registrant una bona ocupació durant el mes de febrer. La presidenta de l’AEAT, Valérie Lackner, va explicar que durant les tres primeres setmanes del mes, tots els allotjaments d’aquest tipus han assolit ocupacions del 100%, mentre que la setmana de Carnaval es preveu que es mantingui en el mateix sentit. Amb tot, les empreses del sector no han notat l’impacte de la Copa del Món d’esquí de Soldeu. 

Assenyalen que els visitants que es desplaçaran al país per seguir aquesta prova esportiva no s’allotjaran als apartaments del Pas de la Casa ni als de Soldeu o el Tarter. Lackner va apuntar la possibilitat que aquest perfil de client prefereixi pernoctar en hotels en lloc d’apartaments. Davant d’això va remarcar que la Copa del Món d’esquí és molt útil per posicionar Andorra a nivell mundial, però amb relació a la recepció de turistes o nous esquiadors no es veu gaire beneficiosa. “És marca de país”, va destacar la presidenta de l’entitat.

Per altra banda, Lackner es va mostrar satisfeta de la implementació de les mesures acordades en Taula Transversal per a la millora de l’oci nocturn al Pas de la Casa. Va remarcar que aquest hivern està sent força tranquil i va celebrar les actuacions de la policia a la vila encampadana. També va destacar la importància que la clientela més jove vagi identificada amb una polsera, una mesura que ha de permetre localitzar les persones responsables del grup en cas d’incidència.

apartaments
demanar
temps
treballs
Número de vots: 45
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic