Diari digital d'Andorra Bondia
Una vista del poble del Tarter, on hi ha una quantitat important d’apartaments turístics
Una vista del poble del Tarter, on hi ha una quantitat important d’apartaments turístics

Els apartaments no descarten fer un recurs contra els reglaments


Escrit per: 
M.S.C. / FOTO: J.G.

L’Associació d’Empreses d’Allotjament Turístic (AEAT) no descarta presentar un recurs administratiu contra un o diversos articles dels reglaments que regularan a partir d’ara el sector i que van ser aprovats dimecres pel consell de ministres. Així ho va afirmar la presidenta de l’entitat, Valérie Lackner, que va explicar que el Govern no ha tingut en compte cap de les aportacions fetes pel sector i només s’ha limitat a informar de les lleis que caldrà complir en termes d’accessibilitat en els apartaments adaptats.

La presidenta de l’AEAT es va mostrar sorpresa que els primers reglaments en aprovar-se hagin estat exclusivament els relatius als apartaments. “Per  què és més urgent començar per nosaltres que per la classificació hotelera?”, es va preguntar i va afegir que “la voluntat era limitar el mercat d’apartaments i es limitarà”. Per Lackner, aquesta reducció de l’oferta potser no serà immediata, ja que els propietaris esperaran, però caldrà estar atents a l’evolució del sector durant el 2020. Al mateix temps, també va contestar les paraules del ministre de Turisme, Francesc Camp, que va assenyalar que la nova normativa el que pretén és que els apartaments tinguin els mateixos drets, però també els mateixos deures que els establiments hotelers. En aquest sentit, va apuntar que el sector que representa ja parteix de cert desavantatge tenint en compte que els primers reglaments que desenvolupen la Llei de l’Allotjament Turístic que s’han aprovat afecten els apartaments,  mentre que, per a la resta, entre els quals també hi ha el dels hotels, es preveuen validar en un termini de dos o tres mesos, va dir. Així mateix, va reiterar que el “creixement desbocat” dels apartaments va comptar amb el vistiplau de l’Administració, ja que el Govern va concedir-los les llicències.

La novetat recollida a la nova legislació que preveu que porti més problemes serà els coeficients que s’han establert per als edificis que acullen apartaments (el 75% durant el primer any i el 50% el segon si no es vol canviar l’ús de residencial a hoteler). Per Lackner, aquest canvi d’ús serà “inviable”, no sols pel cost que tinguin les obres sinó perquè molts propietaris no estaran d’acord a pagar les despeses. Així explica que la inversió que va fer un volum important de propietaris fa anys no era per convertir l’habitatge en ús públic. “Van invertir per tenir un pis a la muntanya i estar-s’hi algunes setmanes, mentre que la resta de l’any el llogaven”, va dir i va remarcar que ara això serà més complicat per la normativa dels edificis i perquè s’ha de complir amb nous criteris. Per evitar aquests requisits als quals hauran de fer front les empreses gestores (com el fet de tenir una recepció o apartaments adaptats), l’AEAT apunta la possibilitat que els propietaris acabin llogant el pis directament, fet que suposarà per a les societats del sector perdre mercat. El dubte que té l’associació és si ho farà de forma legal.

També preocupa els requisits que s’han fixat per garantir un cert nombre d’apartaments adaptats. Fins ara, els apartaments moblats ja havien de ser accessibles. Amb la nova llei caldrà fer front a una normativa més exigent en un percentatge de pisos, i això suposarà una inversió molt important, afirma Lackner. Indica que les obres no sols afecten l’apartament sinó tot l’immoble. Per això, va advertir que “molts edificis no es podran convertir”. Al mateix temps, es va mostrar a l’espera de conèixer si podran accedir a algun ajut públic.

Des de l’AEAT també es va posar en relleu el volum de feina administrativa que comportarà per als propietaris el fet d’haver de donar d’alta al registre cada apartament (un tràmit que la nova normativa estableix com a obligatori).

 

 

apartaments
AEAT
Valérie Lackner

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte