Diari digital d'Andorra Bondia
Un bloc de pisos ubicat a Escaldes-Engordany.
Un bloc de pisos ubicat a Escaldes-Engordany.

Els arquitectes dubten de l’eficàcia d’algunes mesures d’accés al lloguer


Escrit per: 
Mireia Suero Comellas / FOTO: Facundo Santana

El Col·legi Oficial d’Arquitectes d’Andorra (COAA) dubta que algunes de les mesures impulsades per facilitar l’accés a l’habitatge de lloguer tinguin l’efecte desitjat. Aquest és el cas de la congelació dels preus dels pisos. La degana de l’entitat, Zaira Nadal, destaca que si bé aquesta sembla una bona via per pal·liar les dificultats de la població a l’hora de fer front al cost del lloguer, també té la seva part negativa. El fet és que avui, el Principat atrau empresaris estrangers que tenen interès per invertir al país. Si es troben, però, amb una normativa que encorseta el preu de l’habitatge de lloguer, quan “fas números surt més a compte la venda que el lloguer”, afirma Nadal.  “És un peix que es mossega la cua”, exposa la degana del COAA.

Els arquitectes també expressen les seves reserves sobre la rebaixa temporal de la cessió obligatòria de sòl al 0%, una mesura que de moment només han adoptat dos comuns (Encamp i la Massana). Tot i que es mostren a l’expectativa per comprovar si la reducció acaba afavorint la creació de nou habitatge de lloguer, observen que la mesura té unes conseqüències negatives d’entrada. Així, recorden que la cessió obligatòria de sòl suposa per als comuns recaptar uns ingressos que posteriorment seran invertits en equipaments d’interès públic o també per fer habitatge social. Eliminar aquest impost suposa privar les corporacions d’uns diners que s’haurien destinat a afavorir la qualitat de vida dels ciutadans.

A més, els arquitectes adverteixen que els promotors que ara es beneficien d’aquesta reducció, en un futur poden abonar la part que deuen per tal de destinar l’edifici a la venda. Cal tenir en compte que, des de fa molts anys, les corporacions ofereixen bonificacions del 90% de l’impost de construcció per a la creació d’habitatges de lloguer. Això fa que un bon nombre de promotors optin per fer pisos de lloguer per tal de beneficiar-se d’aquests incentius, uns habitatges que posteriorment acaben al mercat de la venda un cop s’han regularitzat com a tals.
Pel COAA, si les polítiques que s’apliquen a hores d’ara tenen per objectiu forçar més a la baixa el preu dels lloguers, els promotors que no busquen disposar de patrimoni tenen moltes possibilitats d’acabar posant els immobles a la venda.

Canvi de junta

A la junta del Col·legi d’Arquitectes li queda menys d’un any de mandat. El març de l’any que ve celebrarà eleccions, que suposaran un canvi en el deganat. Abans de marxar, però, Nadal vol avançar en la llei d’ordenació de l’edificació. Precisament, el Govern ha començat ara una ronda amb els actors implicats. Un altre dels aspectes en què treballa és la digitalització dels tràmits amb els comuns. A hores d’ara, el visat electrònic ja funciona però els arquitectes encara s’han de desplaçar als comuns amb tres còpies en paper dels projectes. L’objectiu és que això ho puguin fer sense moure’s del despatx. La degana del COAA remarca que aquest pas permetria més eficàcia en la gestió i treballar de forma més sostenible, ja que s’evitarien viatges cap a la seu del col·legi i als comuns així com la necessitat de fer diverses còpies en paper.

 

 

Habitatge
pisos
lloguer
cessió obligatòria
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic