Diari digital d'Andorra Bondia
Els arquitectes presentaran un recurs contra l’estació d’autobusos
Els arquitectes presentaran un recurs contra l’estació d’autobusos

Els arquitectes presentaran un recurs contra l’estació d’autobusos


Escrit per: 
M. S. C. / FOTO: J.G.

El Col·legi d’Arquitectes d’Andorra (COAA) presentarà un recurs administratiu contra el Govern per la construcció de l’estació d’autobusos al Prat del Rull. Així ho va acordar ahir el col·lectiu professional, que remarca que emprèn aquesta iniciativa per mostrar la seva disconformitat en el desenvolupament de tot el procés. Segons va explicar la degana, Zaira Nadal, el recurs es fonamenta en el fet que l’executiu no ha convocat cap concurs nacional per a la realització d’aquesta infraestructura, tal com recull la Llei de contractació pública.

Des del COAA es va recordar que l’any 2012 es va adjudicar el projecte d’urbanització d’aquesta zona, en què es va contractar una empresa d’enginyeria i una constructora, en aquesta ocasió a través d’un concurs. Quatre anys més tard, i com una segona fase, la mateixa empresa d’enginyeria fa un projecte que s’anomena estació d’autobusos. El Col·legi d’Arquitectes remarca que aquest inclou una edificació i per tant ja no té res a veure amb la construcció d’uns vials.

La degana del COAA va assenyalar que amb el Govern s’ha mantingut diverses converses, en les quals sempre s’ha defensat l’organització de concursos d’arquitectura (un fet que afavoreix l’enriquiment d’idees). Però tot i que semblava que hi havia bones intencions, tot ha acabat en no res. Veient, doncs, que les dues parts es mantenen en un punt de vista diferent, en el cas que afecta l’estació d’autobusos s’ha optat per emprendre accions legals perquè sigui un tercer qui decideixi. 

Nadal va acceptar que a hores d’ara el projecte ja està molt avançat i que el que pretenen amb aquest recurs és “que no torni a passar” i que en situacions com aquestes “es faci un concurs”. Des del COAA es va remarcar que inicien la mesura amb el suport dels col·legiats, que han expressat a la junta que “això és el que toca” i que és necessari defensar els drets d’aquests professionals.

 

Retrets del Col·legi d’Enginyers per les crítiques al projecte

El Col·legi Oficial d’Enginyers d’Andorra (COEA) ha mostrat el seu “total desacord”  amb les observacions del COAA en relació al projecte de l’estació d’autobusos, en concret les que fan referència a les competències d’aquests professionals (van posar en dubte la seva habilitació per demanar un permís d’obres d’un edifici com aquest). Indica que això és un “atac” al col·lectiu i recorda que enginyers i arquitectes comparteixen competències, tal com reconeix la Llei reguladora de l’exercici de les professions liberals de l’arquitectura. Amb tot, critica que aquests últims “s’atribueixen unilateralment l’exclusivitat en la realització de molts projectes”. 

El secretari del COEA, Marc Pastor, insisteix que els enginyers tenen “plenes competències” en projectes urbanístics i de transport. Entén que el COAA defensi la seva feina, ja que és una professió que ha patit més directament l’efecte de la crisi, però cal que ho faci amb “respecte pels altres col·lectius”. A més, els enginyers lamenten que fins i tot que les administracions acaben “oblidant (massa) sovint les atribucions del nostre col·lectiu en l’elaboració de concursos públics”. Així, indiquen que es troben sovint amb concursos d’equipaments o relacionats amb l’urbanisme exclusius per a arquitectes, un fet que consideren “un clar atemptat contra la nostra professió” i que estan intentant corregir a través de la pedagogia. Davant d’això, el COEA aposta per concursos que afavoreixin la formació d’equips pluridisciplinaris respectant les atribucions i competències de cadascú. Remarca que la garantia de qualitat d’un projecte no la dóna només la titulació sinó una complementarietat entre especialistes, un procediment transparent, un programa clar i uns plecs de condicions en què es valorin el mèrit, les referències i la creativitat. També considera que quan el COAA diu que s’ha confiat l’estació a la bona fortuna, al desconeixement i a la inexperiència en l’arquitectura i el paisatge, està fent “una acusació directa a la capacitat dels enginyers que porten a terme el projecte”. El col·lectiu no entra a valorar els aspectes administratius relacionats amb la iniciativa.

 

Andorra
estació
autobusos
arquitectura
enginyeria
construcció
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic