Diari digital d'Andorra Bondia
Operaris d’una obra en el seu retorn a l’activitat dilluns passat.
Operaris d’una obra en el seu retorn a l’activitat dilluns passat.

Els arquitectes veuen el sector fort per resistir la nova crisi


Escrit per: 
M.S.C. / FOTO: Facundo Santana

Al sector de la construcció es respira confiança. Aquesta és la sensació que el Col·legi Oficial d’Arquitectes d’Andorra (COAA) ha percebut des que dilluns es va reprendre l’activitat. La degana de la institució, Zaira Nadal, és conscient que caldrà esperar un temps per saber com els pot afectar l’actual crisi sanitària, però es mostra optimista. Assenyala que la construcció va començar a sortir de la crisi del 2008 fa tot just quatre anys. Des d’aleshores, el sector s’ha anat consolidant i avui es troba “fort per resistir la bufetada”.

Nadal ho compara amb la gran recessió del 2008. “Hi ha una diferència molt gran”, remarca, al mateix temps que recorda que la crisi viscuda una dècada enrere va estar originada per “un excés”. En aquest sentit apunta que “si alguna cosa ens ha portat aquella crisi és que els que l’han sobreviscut són professionals més experimentats i amb una base sòlida”. 

Segons l’enquesta impulsada pel COAA entre els col·legiats (i que ha estat contestada pel 40% dels professionals), el 100% de despatxos d’arquitectura van reobrir dilluns. Tots ells van exposar que el 5% del personal no podrà treballar. Del 95% dels empleats que han retornat a l’activitat, la meitat fan teletreball i l’altra meitat desenvolupen les tasques de forma presencial (cal tenir en compte que s’ha d’estar sobre el terreny per fer les visites d’obra, per exemple). En tot cas, des del COAA es remarca que els despatxos d’arquitectura no han hagut de prendre mesures dràstiques com ara suspensions temporals de contracte ni reduccions de plantilla. Tan sols s’ha negociat amb els treballadors una lleugera reducció de l’horari. A banda, la gran majoria ha sol·licitat ajuts per a la rebaixa del preu del lloguer, del consum telefònic i d’electricitat.

Els professionals també valoren de forma positiva el retorn a l’activitat. Expliquen que hi ha constructors que faran una obertura progressiva mentre que d’altres ja estan operatius al cent per cent i treballant amb l’horari complet, tot i que les mesures de seguretat (com ara les mascaretes o el distanciament entre operaris) no permet desenvolupar l’activitat amb el ritme habitual.

No s’han aturat les obres

La degana del Col·legi d’Arquitectes considera que una aturada d’un mes i mig en una obra no ha de comportar cap perjudici a l’hora de reprendre-la. De fet, un cop està iniciada és pitjor opció frenar-la, indica. Per tant, Nadal espera que les obres que estaven en execució quan va esclatar la crisi del coronavirus es reprenguin. L’única excepció es podria donar en el cas dels promotors que tenen una diversitat de negocis que han estat perjudicats en major mesura per la crisi, com són el comerç, el turisme o l’hoteleria, que es podrien replantejar on fer inversions. En tot cas, Nadal parla sempre des de la prudència, ja que si bé al Principat “tot fa bona pinta”, als països veïns sembla que la situació és més complexa i, per tant, si el turisme es troba amb dificultats importants tothom en sortirà perjudicat, observa.

Declara que el retorn a l’activitat després d’un mes i mig ha estat complicat. D’una banda arran de les mesures de seguretat per la Covid-19, ja que són mesures noves i el control de les quals recau sobre la figura de l’encarregat. Així, dilluns es va traslladar als industrials i als operaris com havien de treballar. Un aspecte que juga a favor és que ha arribat el bon temps i els treballadors poden estar en llocs ventilats i esmorzar a l’aire lliure en comptes de dins de les casetes. També ha calgut invertir temps en la coordinació de treballs, distribuint de forma diferent els empleats per tal de mantenir les distàncies, un fet que pot provocar contradiccions a l’hora de cercar el major rendiment.

 

Possibles problemes de provisió de materials

La situació originada arran de la crisi sanitària podria suposar problemes en el subministrament de materials per a la construcció que s’importen de l’estranger. Així ho han fet saber els proveïdors als arquitectes, que no han tingut confirmació sobre si aquestes dificultats suposarien un retard de setmanes o bé de més temps. Això no comportaria l’aturada de les obres però sí que complicaria els terminis per tenir-les enllestides. És per aquest motiu que els professionals ho estan quantificant per avisar les propietats. 

coronavirus
construcció
arquitectes
COAA
Zaira Nadal

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Deixeu de donar notícies propagandístiques. Després de 4 dies d'una reobertura no es pot fer cap balanç. Crec que ens agrada molt la premsa.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte