Diari digital d'Andorra Bondia
Ciutadans fent cua al departament de Tributs i fronteres.
Ciutadans fent cua al departament de Tributs i fronteres.

Els assessors fiscals reclamen un increment de la tributació de les sicavs per homologar-la a l'espanyola i atreure clients


Escrit per: 
Agències

Una fiscalitat inestable o l'arribada d'un govern que té l'objectiu d'endurir la pressió impositiva genera malestar entre els grans inversors i les grans fortunes, que busquen les vies més factibles per esquivar aquestes possibles mesures. Un escenari semblant és el que hi ha actualment dibuixat a Espanya, amb el projecte de pressupost de Pedro Sánchez que preveu una reforma, entre d'altres, de les societats d'inversió de capital variable (sicav). Aquestes societats, que tenen com a objectiu invertir en valors mobiliaris (accions, deute públic i obligacions emeses per empreses), tributen a l'1% a l'estat veí del sud quan es liquida la societat o es reparteixen dividends, mentre que a Andorra l'impost és del 0%.

La norma fiscal espanyola d'antiabús impedeix poder constituir una sicav fora del país si aquest nou destí presenta un diferencial de tributació per sobre del 75% respecte a l'impost espanyol o que l'entitat estigui controlada per una sola persona en més d'un 51%, un fet que amb el projecte de pressupostos encara s'endureix més. Actualment el Principat compleix amb aquest requisits, i el fisc podria aplicar les clàusules i confiscar la societat i obligar-la a tributar a Espanya. És per això que malgrat que hi ha inversors que s'han interessat en fer el trasllat a Andorra no l'han acabat materialitzant. “Hem copsat interès per part de fortunes espanyoles per traslladar les sicavs al país”, apunta el vicepresident de l'Associació d'assessors tributaris i fiscals, Marc Vilallonga. Una tònica que també ha corroborat l'assessor tributari, Jaime Mesas, que assenyala que arran dels futurs possibles canvis a Espanya “hem tingut aproximacions perquè la gent està preocupada”.

És per això que els assessors fiscals del país demanen al Govern que pugi la tributació de les sicavs perquè el percentatge s'assimili a l'espanyol, un fet que obriria la porta perquè les fortunes es traslladin a Andorra, evitant així les normes del fisc espanyol perquè el consideraria homologable. Consideren que actualment el Principat està perdent oportunitats de negoci si el Govern finalment no assimila aquesta tributació a l'espanyola. “Els hem posat la demanda múltiples vegades sobre la taula, però no sabem per quina raó no ens han fet cas”, destaca Vilallonga. Mesas va més enllà i apunta que “hi ha gent interessada i no estem sent prou ràpids ni competitius”. Per això demanen el canvi.

Aplicar un percentatge més elevat que l'actual, és a dir, passar del 0% al 0,80% o al mateix 1% que Espanya, permetria a les grans fortunes instal·lar les sicavs a Andorra amb l'estabilitat fiscal que aporta el país i que no tenen a baix. Aquestes societats estan pensades per generar benefici a llarg termini i que aquest sempre sigui més elevat que l'impost que finalment s'ha de pagar només quan es liquida la societat o es reparteixen dividends. La diferència, per exemple, entre l'1% a pagar i el 2 o 3% que es genera anualment de benefici, és l'anomenat diferencial fiscal i que s'escapa de l'impost.

Vilallonga també explica que la inseguretat i el possible increment del percentatge a tributar de les cicavs a Espanya molt per sobre de l'1% actual també està obrint la veda perquè ciutadans del país veí del sud canviïn de residència.

Andorra
fiscalitat
tributs
Sicav
sicavs
Vilallonga
assessors
tributaris

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte