Diari digital d'Andorra Bondia
Els boletaires esperen enguany una temporada “de rècord” per la pluja
Els boletaires esperen enguany una temporada “de rècord” per la pluja

Els boletaires esperen enguany una temporada “de rècord” per la pluja


Escrit per: 
Agències

L’investigador i micòleg del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC), Juan Martínez de Aragón, ha explicat que enguany la temporada de bolets s’ha avançat de manera notable i, si les previsions segueixen així, podria tornar a ser una temporada “de rècord”, com la que hi va haver el 2014. “De moment anem cap aquí, però ja veurem si continua”, assenyala. L’investigador explica que, enguany, les grans precipitacions durant els mesos de juliol i agost han provocat que la producció de bolets hagi començat abans. Les zones on estan creixent més fongs se situen, sobretot, al Pirineu. La mitjana en aquests indrets, on ja s’està collint des de fa un mes i mig, és de 250 quilos per hectàrea, “una barbaritat per l’època en què ens trobem”.
A dia d’avui, tot i que els experts encara no han tancat les seves previsions, ja poden assegurar que aquesta temporada de bolets és molt millor que la de l’any passat. El micòleg explica que a hores d’ara a tota Catalunya s’estan recollint de mitjana 20 quilos per hectàrea, mentre que la mitjana de l’any passat durant tota la temporada va ser de 10 quilos. 
L’investigador assenyala que als boscos catalans pràcticament ja es poden trobar totes les espècies, “sobretot les que més ens agraden”, com els ceps, els rossinyols, rovellons, apagallums, fredolics o camagrocs. A més, la qualitat és bona perquè els micelis tenen pocs cucs. De moment, les espècies que més han aparegut són els rovellons, ceps, rossinyols i camagrocs. El micòleg explica que es pot anar pel bosc i “trobar-te tranquil·lament un mantell groc per tot arreu”. 
Tot i que la zona del Pirineu destaca per sobre de la resta, els bolets també es poden trobar en aquelles comarques on ha plogut més i que es troben en plena producció com Osona, el Berguedà o el Solsonès. Malgrat que les quantitats mitjanes ara estan als 20 quilos per hectàrea, Martínez de Aragón pronostica que en les setmanes següents anirà creixent i se situarà ja als 25. “Una quantitat realment important”, diu l’investigador. Ara mateix, afegeix, “qui vagi al bosc, trobarà bolets sí o sí”.
El canvi climàtic també és un dels factors que interfereix en la producció de bolets i en tants altres processos naturals. Martínez de Aragón explica que la qüestió del canvi climàtic afecta a la producció, però el que encara no se sap és de quina manera i en quina magnitud. Fins ara, semblava que la producció s’estava “alentint”. Si antigament la recol·lecció de bolets al Pirineu començava a principis d’agost, en els darrers anys s’havia vist com ja s’havia d’esperar fins a finals d’agost per anar-los a buscar, mentre que en zones del Prepirineu o la Catalunya Central s’havia d’esperar ben bé fins el 15 o 20 de setembre.
Aquest any, però, aquesta norma no s’ha complert. Amb tot, a nivell general, l’investigador ha explicat que la tendència que manté el canvi climàtic és a posposar en el temps la producció dels fongs als boscos. Ara bé, si n’hi haurà més quantitat com a conseqüència del canvi climàtic o menys, “això ja és molt més difícil de dir”, assenyala, “perquè els models de canvi climàtic tampoc diuen si plourà més o menys a la tardor, que és el factor que influeix en els bolets”. A més, els científics tampoc saben encara si l’augment de temperatura global serà bo pels bolets, “perquè potser amb la temperatura més alta es podria allargar la temporada”, afegeix.
A punts del Pirineu com la vall de Castellbò, a l’Alt Urgell, van començar a collir algunes varietats de bolets a finals d’agost, un mes abans del que és habitual. De fet, a hores d’ara ja s’ha superat el còmput total dels bolets que es van collir fa dues temporades, segons ha explicat l’Elisabet Campi, de l’empresa Natura Bolets. 

 

boletaires
esperen
temporada
pluja
record

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte