Diari digital d'Andorra Bondia
Joan Torra, president de l’ABA, i Miguel Ángel, d’A-118, van presentar ahir el recurs al Govern.
Joan Torra, president de l’ABA, i Miguel Ángel, d’A-118, van presentar ahir el recurs al Govern.

Els bombers inicien els tràmits per portar les prejubilacions a la Batllia


Escrit per: 
P.G. / Foto: Jonathan Gil

Els representants dels dos sindicats de bombers, l’Associació de Bombers d’Andorra (ABA) i A-118, Joan Torra i Miguel Ángel Adrán, respectivament, van entrar ahir al Govern un recurs administratiu contra el model de les prejubilacions que preveu la nova llei. És el primer tràmit per portar aquesta modificació d’uns drets que ells consideren vulnerats a la Batllia. 

Els bombers reclamen que el Govern contesti oficialment per què abans aquest cos especial es podia prejubilar als 55 anys cobrant el 60% del sou, i ara cobrant només el 50%. Els sindicats del cos especial consideren que les noves lleis haurien d’argumentar “tàcitament i específicament” que deroguen les anteriors, va dir Torra. Aquest formalisme, els sindicalistes entenen que no s’ha fet i per tant interpreten que  la prejubilació amb les condicions antigues encara està en vigor. Segons manifesta el president d’A-118, “com que cap de les lleis noves no diu clarament que deroga les anteriors, entenem que encara està vigent el dret a prejubilar-nos com abans”, argumenta. Tot i això, Adrán també reconeix que extraoficialment els han explicat per part de l’executiu que “la nova llei remet l’anterior i el dret a la prejubilació tal com el teníem ja no el tenim, però això al text no ho hem sabut trobar”, va puntualitzar. 

Per la seva banda, Torra critica que abans també es tenia dret a una jubilació voluntària i que ara només hi tenen dret un total de 20 bombers. El portaveu de l’ABA explica que molts efectius que poden prejubilar-se no ho fan perquè només cobrarien el 50% del sou. 
Torra va destacar que amb el recurs presentat ahir al Govern, els sindicats volen tenir una nota ministerial que podria servir per portar aquest afer a la Batllia. El Govern té dos mesos per respondre al recurs i un més si demana pròrroga. 

Crítica a Espot
Torra també condemna que el ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, “no ha defensat els drets dels prop de 120 bombers que hi ha al cos”. Segons ell, el ministre d’Educació i Ensenyament Superior, Eric Jover, “sí que ha defensat bé el seu col·lectiu, i és per això que ara tenen una llei a tràmit per la qual se’ls tornaran aquestes prejubilacions amb el 60% del sou”. 

Torra també va criticar Espot per no haver publicat els reglaments de la llei del cos. Segons Torra, la mateixa llei preveu que hi ha de termini un any per desenvolupar aquests reglaments i ja ha passat més d’un any i només se n’ha creat un. En aquest sentit, el president de l’ABA també va remarcar que divendres vinent hi ha una reunió amb la ministra de la Funció Pública, Eva Descarrega, per tal d’abordar els reglaments de la nova Llei de la Funció Pública, la qual cosa fa dubtar als sindicalistes que aquests es puguin tirar endavant. 

bombers
Tràmits
portar
prejubilacions
Batllia
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic