Diari digital d'Andorra Bondia
Cristian Pons i Jordi Farré en la roda de premsa d'aquesta tarda.
Cristian Pons i Jordi Farré en la roda de premsa d'aquesta tarda.

Els bombers preparen un nou butlletí de risc d'incendi més precís


Escrit per: 
Agències

Els bombers estan preparant un nou butlletí de perill o de risc d'incendi més precís que a banda de la informació del SARIF, també utilitzarà altres mapes de predicció com són els que emeten el servei meteorològic francès específic per Andorra. "Agafarem el màxim d'informació per poder establir el color que marcarà el perill d'incendi que hi haurà", ha explicat Jordi Farré, director adjunt del cos de bombers. Pel que fa a la informació necessària, Farré ha explicat que ja la tenen, però que encara falta l'aspecte tecnològic i gràfic d'aquest butlletí, el qual es podrà consultar i serà similar al butlletí d'avís meteorològic. A més, aquest butlletí també es traslladarà al grup d'actors com protecció civil i els comuns per a prendre les decisions pertinents.

Des del 2008, es disposa d'un document de campanya de prevenció d'incendis forestals que es va actualitzant cada any on intervenen diferents actors de l'administració i també el CENMA. Segons ha explicat el director de Protecció Civil, Cristian Pons, aquest document defineix uns procediments i unes actuacions d'acord amb el mapa SARIF, i "és l'eina que permet estimar el nivell de risc d'incendi a través de colors". Així, hi ha cinc nivells, des del baix, el qual no requereix cap tipus d'actuació, fins a l'extrem en el qual se suspenen les enceses de foc i llançament de coets, es prohibeixen els focs de campament, es precinten les zones de barbacoa, es limita l'accés a zones forestals i es fan rondes de prevenció. En aquest sentit, aquest dijous, el Govern ha presentat la nova campanya de prevenció d'incendis que consisteix a sensibilitzar i conscienciar a la població envers el foc. Per tant, Pons, ha declarat que rellançaran la campanya que es va fer l'any anterior sota el lema 'El foc no és un joc', i ha explicat que la durada d'aquesta campanya va des del cap de setmana previ a Sant Joan fins després del dia de Meritxell.

En aquest sentit, des del 2016 hi ha un reglament de les enceses de foc, el qual va ser modificat el 2018. Aquest reglament marca el calendari de les enceses, les quals estan prohibides els mesos de gener, juny, juliol, agost i desembre i també mostra les enceses permeses en casos excepcionals, com per exemple, quan no és possible transportar els materials vegetals a un gestor de residus. El reglament també prohibeix la crema de residus, de tronxos de tabac i enlairar fanalets encesos o similars. "La pirotècnia està exempt sempre quan es respectin les recomanacions", ha comentat Pons.

Pel que fa al Cos de Bombers, disposa de quatre parcs (el Parc Central, el del Pas de la Casa, el de la Massana i el de Canillo) situats estratègicament i dotats per fer front a qualsevol emergència. En aquest sentit, Farré ha subratllat que tenen de 131 efectius, entre els quals hi ha un analista forestal i de prevenció d'incendis. "Disposem d'una secció forestal en la qual hi ha un bomber que és enginyer forestal". A més, ha afegit que sempre hi ha 22 efectius diaris. Durant la presentació, Farré també ha mostrat estadístiques sobre els incendis, i ha especificat que aquí al Principat no hi ha incendis forestals tal com s'entenen. Així, el 2019 hi va haver 47 incendis, 29 dels quals van ser quan les cremes estaven prohibides. Sobre el resum total d'enceses des del 2015, han comentat que hi ha una mitjana de 250 a 300 enceses anuals i que fins al que es porta d'any, n'hi ha hagut un total de 141 amb 15 suspensions.

Andorra
bombers
protecció civil
prevenció
incendis
estiu
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic