Diari digital d'Andorra Bondia
Joan Torra, president de l’ABA, i Miguel Ángel, d’A118, van presentar maig passat el recurs dirigit a Funció Pública.
Joan Torra, president de l’ABA, i Miguel Ángel, d’A118, van presentar maig passat el recurs dirigit a Funció Pública.

Els bombers presenten més recursos per la mútua i per les prejubilacions


Escrit per: 
Pepa Gallego/Foto: Jonathan Gil

Els sindicats dels bombers, l’Associació de Bombers d’Andorra (ABA) i l’A118, continuen el procés dels recursos presentats pel cobrament de la mútua i el nou model de les prejubilacions. D’una banda, estan preparant els recursos individuals de molts bombers per reclamar les quantitats corresponents a la mútua d’allò cotitzat i no retornat. De l’altra, aquesta setmana han presentat al Govern el recurs administratiu contra el model de les prejubilacions de la nova llei, en el qual denuncien que abans els bombers es podien prejubilar als 55 anys cobrant el 60% i ara només cobrant el 50%. El gener passat van fer aquesta demanda a la ministra de Funció Pública però els l’han retornat al·legant que s’ha de presentar al Govern, és per això que fan aquest pas previ abans de portar aquest afer a la Batllia. 
Tant la reivindicació de la mútua com les prejubilacions són els objectius marcats pels quals treballen els dos sindicats de bombers, segons va assegurar ahir el president de l’ABA, Joan Torra, que va manifestar que també esperen el pronunciament de la Batllia del recurs administratiu presentat el maig passat per l’ABA i A118 en el qual sol·licitaven que la mútua ha de contemplar tots els complements salarials pels quals sí que cotitzen a la CASS.

Plataforma trencada
Segons va explicar ahir Torra, els bombers “continuem defensant el cobrament de les baixes el dia 25 de cada mes, com abans, demanen la cotització de tots els complements a la mútua com ho fem amb la cotització a la CASS i també demanem la rebaixa de la cotització a la mútua”, va dir. Torra nega que hi hagi un forat de 300.000 euros “com defensa Anguita”, va dir fent referència al president del Sindicat de Personal Adscrit a l’Administració General, Sipaag. Segons Torra, lluny d’aquest forat existeix un superàvit d’1,3 milions d’euros i per aquest motiu “s’ha de revisar trimestralment quina ha de ser la cotització a la mútua”, va dir. 
Torra considera que la plataforma sindical “està trencada”, després que tant el SEP com el Sipaag i el CFPA hagin marxat.
Segons Torra, les reivindicacions continuaran amb reunions individuals de cada col·lectiu, i preveuen que els sindicats de bombers es reuneixin amb la nova ministra de Funció Pública a principis de juliol. 

 

L’USdA demana un estudi del cost de la vida

El secretari general de la Unió Sindical d’Andorra (USdA), Gabriel Ubach, considera urgent una cimera entre els representants del Govern, els grups parlamentaris, els diferents actors socials, el raonador del ciutadà i els sindicats per tal de fer una anàlisi del cost de la vida i de la repercussió que al seu parer té el que considera “la brutal especulació immobiliària”. Per tot, considera que la reunió no ha d’anar més enllà del pròxim mes de desembre. Ubach considera que aquest estudi del cost de la vida ha de ser “aprofundit” i ha de tenir en compte “el preu de l’habitatge, la cistella de la compra, la calefacció, assegurances i tot el necessari per poder viure dignament a aquest país”. L’USdA denuncia que Andorra procedirà a la comercialització de més de 500 habitatges i critica que tots siguin d’alt standing o destinats a l’especulació immobiliària, i “no veig la voluntat d’oferir cap pis de protecció oficial a la classe mitjana”, va dir Ubach.

bombers
recursos
mútua
prejubilacions
presenten
més
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic