Diari digital d'Andorra Bondia
La façana de l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell.
La façana de l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell.

Els casos de galteres es disparen fins assolir els 30 des d’inicis d’any


Escrit per: 
M.S.C./P.G. / FOTO: J.G.

Els casos de galteres (parotiditis epidèmica) han registrat un creixement espectacular aquest 2018. El fet és que des de principis d’any fins al 27 de juliol se n’han confirmat 30 casos, quan en els darrers vuit anys aquests se solien situar entre els tres i els set anuals. Així, segons va informar el ministeri de Salut, des del gener i fins divendres passat es van notificar 57 sospites de les quals 30 van ser confirmades per laboratori, 26 es van descartar per PCR negativa mentre que un cas està en investigació. Per edats, 15 casos confirmats tenen entre 18 i 30 anys, 12 són menors d’edat mentre que tres tenen entre 30 i 60 anys. 

Les xifres contrasten amb les registrades els anys precedents. L’any que es va tancar amb menys casos va ser el 2012, amb tan sols una persona afectada. En canvi, al 2016 i 2017 se’n van confirmar set. Aquesta és la xifra més elevada que s’havia donat des del 2010 tot i que ha quedat empetitida pels 30 casos dels set primers mesos del 2018. La coordinadora de Recursos Sanitaris, Odile Sarroca, va explicar que estem en una situació “anòmala” en relació al nombre de casos i que es podria qualificar científicament de brot epidèmic. Amb tot, va remarcar que és una malaltia que habitualment és banal (de fet es cura sola) i per això va fer una crida a la tranquil·itat. Sarroca va posar en relleu que brots d’aquest tipus són normals en els països de l’entorn i se solen donar en espais universitaris o indrets on conviu un volum important d’adolescents. A més, la vacuna no és efectiva al cent per cent perquè amb el temps es perd certa memòria. Tot i això, el fet de tenir-la fa que la malaltia sigui menys greu i ajuda a mantenir un volum de casos molt baix. En aquest sentit, la coordinadora de Recursos Sanitaris del ministeri de Salut va recordar que anys enrere, quan hi havia algun cas de galteres en una escola es posava malalta la classe sencera mentre que avui només s’encomana una o dues persones. Això és gràcies al fet que a Andorra la població està molt ben vacunada, va dir. 
Els motius que poden haver provocat aquest brot es desconeixen. El fet és que els casos no s’han concentrat en un centre o un lloc concret sinó que estan molt repartits. Això podria ser fruit de les característiques del país, que és molt petit i permet que es comparteixin els moments d’oci en els mateixos espais. A més, els casos s’han donat de forma molt espaiada en el temps (el darrer confirmat va ser fa dues setmanes i ara hi ha un cas en investigació, el d’una menor alumna de Líquid Dansa). És per aquest motiu que les mesures extraordinàries només s’han adoptat en dos llocs concrets. Aquestes consisteixen principalment en el subministrament de la tercera vacunació de la triple vírica per a les persones que han estat en contacte amb un cas, a banda d’aïllar aquesta persona. Sarroca va afirmar que cap de les actuacions ha comportat repercussions importants. A banda va explicar que s’ha revisat els lots de les vacunes però s’ha constatat que no hi ha cap relació. Per tot plegat va concloure que “no estem en una situació que exigeixi cap altra mesura del Govern”.
Les galteres és una malaltia vírica contagiosa que es caracteritza per la inflamació d’una o més glàndules salivals, generalment les paròtides. Aquesta inflamació sovint ve associada a febre i dolor en la zona afectada. Normalment es tracta d’una malaltia benigna i autolimitada, però de vegades hi poden haver complicacions (les més freqüents són la inflamació de testicle o d’ovari), sobretot en persones adultes. La prevenció es fa a través de la vacunació (el calendari de vacunacions inclou dues dosis de la triple vírica a les edats de 12 mesos i tres anys). Altres consells per evitar el contagi són rentar-se les mans sovint i posar el braç davant de la boca quan s’esternuda.

 

galteres
Odile Sarroca
Salut

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte