Diari digital d'Andorra Bondia
Les infeccions s’han produït per relacions sexuals sense protecció.
Les infeccions s’han produït per relacions sexuals sense protecció.

Els casos de sida creixen fins a 98 després de notificar-se’n 6 el 2019


Escrit per: 
Redacció / FOTO: Bondia

Durant l’any passat es van notificar 6 casos nous d’infecció de VIH a Andorra. El cent per cent d’aquestes persones eren homes, d’una mitja d’edat de 34,6 anys. També en tots aquests casos la infecció es va produir per haver tingut relacions sexuals sense protecció. Aquests nous contagis de VIH suposen una taxa d’incidència de 7,41 per cada 100.000 habitants. Malgrat que l’any passat aquest indicador va créixer fins a 14,95 per 100.000 habitants, la malaltia es manté força estable i així ho mostra la mitjana del darrer quinquenni, que situa la taxa d’incidència en 7,61 per 100.000 habitants.

Des de Salut es va informar que durant el 2019 es van notificar 136.449 nous casos de VIH a la regió europea de l’OMS, xifra que representa una taxa d’incidència de 15,6 per 100.000 habitants. En aquest cas, els mecanismes de transmissió més prevalents van ser les pràctiques sexuals i l’ús de drogues injectades. El fet que la taxa europea dobli l’andorrana s’explica per la dimensió del Principat, però també per l’alta incidència de la sida als països de l’est, afirmen des del Govern.

A Andorra hi ha registrats 98 casos de sida, entre els quals figura un infant de menys de 10 anys. Un 82,65% d’aquests són homes i el principal factor de risc de contagi continuen sent les conductes sexuals de risc, és a dir, sense protecció.

Des del Govern van recordar que el tractament de VIH-Sida està finançat al cent per cent i, per tant, és gratuït per a totes les persones afectades. A més, des de l’any passat els centres d’atenció primària ofereixen tests ràpids de detecció de la malaltia gratuïts i confidencials. Una detecció precoç de la infecció permet accedir al tractament adequat per millorar la qualitat de vida i prendre mesures per evitar-ne la transmissió. Durant el 2019 es van realitzar 21 d’aquests tests ràpids, tots ells amb resultats negatius. També es va exposar que la Consulta Jove, que informa sobre la malaltia i la salut sexual, és gratuïta.

 

 

sida
VIH
vih-sida
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic