Diari digital d'Andorra Bondia
Espot i Porras van fer balanç del Servei d’atenció a les víctimes de la violència de gènere, ahir.
Espot i Porras van fer balanç del Servei d’atenció a les víctimes de la violència de gènere, ahir.

Els casos de violència de gènere segueixen creixent i ja arriben a 122


Escrit per: 
M.S.C. / Foto: SFGA / C. ESTEVE

El nombre de dones ateses pel Servei d’atenció a les víctimes de la violència de gènere ha continuat augmentant durant aquest 2018 i entre gener i octubre ja s’han registrat 122 casos nous. A aquests se n’han de sumar 97 més d’anys anteriors als quals encara es fa seguiment i 49 que s’havien tancat i que han retornat. En total, han estat 268 les dones ateses pel servei respecte de les 155 de tot el 2017, any en què es van tractar 107 casos nous. Tot plegat suposa que a dos mesos d’acabar l’any, la quantitat de casos nous ja supera en un 14% els tractats durant el 2017. Tal com va defensar el ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, “gran part d’aquest creixement no obeeix a un increment de la criminalitat o la delinqüència, sinó al fet que aquest és un servei cada cop més conegut i visitat per les víctimes”.

Això ha estat gràcies a les accions impulsades els darrers anys, com ara la guia de col·laboració i els protocols d’actuació amb diferents institucions, les formacions que s’han fet a diversos col·lectius professionals i a les campanyes per donar a conèixer el servei, així com a l’increment de les derivacions dels professionals, va dir la cap d’àrea de Polítiques d’Igualtat, Mireia Porras. Una mostra d’aquest fet és que el principal canal d’entrada és, a hores d’ara, la pròpia iniciativa de la víctima, mentre que en segon lloc hi ha les derivacions dels metges de capçalera, els comuns, els advocats, els psicòlegs i altres àrees d’Afers Socials, mentre que per darrere hi ha la policia i l’hospital. De la seva banda, Espot es va referir a les dades policials per argumentar que la major activitat no ve motivada per un augment de les agressions masclistes. El cos ha rebut un 3% més de denúncies i ha registrat un 5,5% més de detinguts per aquest motiu, mentre que les intervencions s’han reduït un 25%.

El creixement constatat al Servei d’atenció a les víctimes de la violència de gènere no es dona en la mateixa mesura en el volum de dones que decideixen denunciar el maltractador. El fet és que encara hi ha un gran nombre de víctimes que renuncien a fer aquest pas perquè la denúncia no donarà resposta al seu neguit o no ho farà de forma immediata o bé perquè tenen por per les possibles conseqüències per ella mateixa i els seus fills, va destacar Espot. Així, 163 dones no han denunciat l’agressor. El ministre va remarcar que “perquè la víctima deixi de ser víctima cal denunciar”, i per això des del servei es treballa per donar-los suport en aquest sentit a través de professionals especialitzats i assegurant-los que el procés sigui el més curt possible.

Quant als casos, totes les dones ateses han patit maltractament psicològic i per darrere hi ha el físic, social, econòmic i sexual (el que més costa de detectar per les persones que el pateixen). Per nacionalitats, la majoria són espanyoles, portugueses, d’altres nacionalitats i andorranes, un fet que mostra que la violència de gènere no està relacionada amb l’origen, sinó que es dona pel sistema patriarcal i masclista, va dir Porras. Les ateses tenen principalment entre 28 i 39 anys, tenen fills entre els 4 i 18 anys, treballen fora de la llar i estan separades. De fet, 187 van trencar la relació. A banda d’assessorament jurídic i seguiment psicològic, també s’ha concedit a les dones ateses ajuts econòmics i s’ha posat al seu abast els tres pisos d’acollida, que van estar tots ocupats entre el gener i l’octubre (s’hi van allotjar 18 famílies).

En relació a la demanda de més recursos feta per Stop Violències, Espot va explicar que hi ha professionals especialitzats en violència vers les dones les 24 hores del dia al mateix temps que es va mostrar en espera de poder signar un protocol amb aquesta entitat. També va explicar que s’han assolit protocols d’actuació amb Afers Socials, el Servei d’Ocupació, la policia, el SAAS, el Consell Superior de la Justícia, la Unitat de Conductes Addictives (UCA) o l’Associació de Dones d’Andorra (ADA) i que ara s’està negociant amb altres institucions per fer-ne de nous. A l’últim va destacar que s’han fet formacions a diferents professionals.

casos
violència de gènere
creixen
122

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte