Diari digital d'Andorra Bondia
Les instal·lacions del Lycée Comte de Foix.
Les instal·lacions del Lycée Comte de Foix.

Els centres escolars s’organitzen per mantenir l’activitat lectiva


Escrit per: 
M.S.C. / FOTO: Facundo Santana

Malgrat el tancament de les aules, els tres sistemes educatius estan vetllant perquè l’activitat pedagògica no s’aturi. És important que els alumnes sàpiguen que no estan de vacances, remarquen des de les escoles. És per això que han elaborat un conjunt de recursos perquè els escolars puguin seguir amb el treball des de casa mentre estiguin en vigor les mesures adoptades amb motiu de la crisi del coronavirus. 

D’aquesta manera, els centres de primera ensenyança del sistema educatiu francès van acabar d’organitzar divendres el dispositiu de continuïtat pedagògica, que es va posar en coneixement dels representants de les famílies dissabte i que es va comunicar a tots els pares i mares entre ahir al vespre i avui. El treball es traslladarà a les famílies a través del correu electrònic i consistirà en lectures, vídeos o jocs educatius. Serà la consolidació del que ja s’ha après i si la crisi va per a llarg es readaptaran els continguts. En el cas dels alumnes que no tinguin accés a internet (s’estima un 5%), el centre contactarà les famílies per telèfon i els facilitarà documents que podran ser recollits a l’escola. Des del sistema francès es va assegurar que sempre hi haurà un canal obert entre les famílies i els professors en cas de dificultat i que a les escoles hi haurà una permanència administrativa. Tot plegat ha de permetre que el tancament de les escoles tingui el menor impacte possible, al mateix temps que s’ajuda les famílies a tenir els infants ocupats. Per no deixar a l’estacada els alumnes que no tenen accés a internet a casa, la voluntat és posar en coneixement d’aquesta situació la Delegació de l’Ensenyament francès a Andorra i el ministeri d’Educació francès.
També el Lycée Comte de Foix donarà avui les informacions necessàries per seguir el curs des de la pàgina d’internet i l’aplicació del centre. Segons va explicar el director, Daniel Raynal, “pel que fa al seguiment dels programes, els docents donaran capítols per estudiar i exercicis per fer, que poden corregir a distància”. En aquest sentit, va destacar que es mantindrà el lligam entre els professors i els alumnes, principalment els dels cursos que tenen exàmens de fi d’any. De fet, Raynal va indicar que aquests alumnes són “la nostra prioritat absoluta”. El director del Lycée va explicar que per les vacances d’abril se solen acabar els programes i s’entra en una fase de preparació de l’examen. És per això que el que es farà ara serà acabar el curs i tot seguit ajudar els alumnes a preparar la prova. Raynal considera que el principal problema que comportarà l’actual situació serà que els alumnes han d’assumir les tasques tots sols a casa i ser rigorosos amb les demandes que se’ls facin d’enviar els deures als ensenyants.
El director del centre va explicar que avui hi ha una reunió de la direcció per acabar d’organitzar tots els aspectes pedagògics. Diu que ja havien començat a treballar-hi, però que el tancament es va produir una setmana abans del que ells preveien. En tot cas va assegurar que “tenim els elements i les eines perquè això funcioni”. També va indicar que la comunicació amb els pares i mares està assegurada.

Sistema espanyol
Des del sistema espanyol, el director del col·legi María Moliner, Javier Alfaya, va destacar que ja divendres es van reunir els equips i van acordar que es lliurarien als alumnes tasques a través de la plataforma Educand. A més, el departament de matemàtiques ha donat als estudiants classes per YouTube i també s’utilitzen altres eines com ara el Google Classroom o el Google Drive. Alfaya va indicar que és cada departament qui entrega les activitats corresponents a les diferents assignatures per fer un seguiment setmanal. Així mateix, quinze dies després que la situació ja estigui normalitzada es preveu un seguit de proves. 
Tot i que els treballs ja es van traslladar el mateix divendres als alumnes, no es preveu que sigui fins avui que tot el sistema estigui operatiu en la seva totalitat. En aquest sentit, el director del col·legi explica que la setmana passada ja es van enviar enllaços a activitats i llibres per treballar i es va encomanar revisar els materials de text que ja s’havien tractat. El seguiment  es farà per correu electrònic i WhatsApp. 
Alfaya també coincideix que aquest treball a casa pot trobar-se amb dificultats. D’una banda, l’accés a internet que tinguin els alumnes i, de l’altra, la responsabilitat familiar. Quant al primer aspecte, assenyala que no tots els estudiants tenen connexió a casa degut a les seves circumstàncies econòmiques i el fet que les biblioteques i ludoteques estiguin tancades suposa un problema. Amb relació al segon obstacle, des del centre es recomana als alumnes que s’instauri durant la crisi el mateix horari que tenen durant el curs escolar i que si a les 9 hores tenen llengua facin llengua i si a les 10 hores tenen matemàtiques facin matemàtiques. Per Alfaya, la principal dificultat serà mantenir el control sobre els infants sense angoixar-los. En aquest sentit,  exposa que si hi ha una sobrecàrrega amb les activitats pot arribar a ser perjudicial. El director del María Moliner va concloure que des del centre s’insisteix que els alumnes llegeixin tot i que és una generació poc avesada a fer-ho. Aquesta crisi és un bon moment per descobrir la lectura, va dir.

Sistema andorrà
Amb relació al sistema educatiu andorrà, la situació també està controlada. En aquest cas, amb el treball que es fa amb la tauleta ja s’utilitzen aplicacions com Showbie o Classroom per poder enviar o penjar feina. El sistema és senzill: l’alumne realitza el treball i el retorna al professor. A més, ara s’estan preparant vídeos en els quals els docents es graven ells mateixos per explicar algun tema en concret. 

 

 

coronavirus
escoles
Lycée
Escola Francesa
escola espanyola
Escola Andorrana

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

És reconfortant que estiguem aprenent dels errors dels altres. Sabem el que hi ha a l’horitzó i no estem cecs a la raó i a l’evidència. Ara és el moment de sobrereaccionar amb precaucions de seguretat. Sabem l’abast de la catàstrofe quan els ciutadans d’un país tenen una postura relaxada. Forca italia...

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte