Diari digital d'Andorra Bondia
Acte de presentació de la llei per a la igualtat de tracte i la no-discriminació, fet dimarts passat.
Acte de presentació de la llei per a la igualtat de tracte i la no-discriminació, fet dimarts passat.

Els col·lectius socials aplaudeixen la inversió de la càrrega de prova


Escrit per: 
P.G. / Foto: Jonathan Gil

Els col·lectius socials aplaudeixen l’avantprojecte de llei per a la igualtat de tracte i la no-discriminació, que ahir el ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, i la secretària d’Estat d’Afers Socials, Ester Fenoll, van presentar a les associacions implicades. La inversió de la càrrega de la prova, o el fet  que sigui el demandant i no la persona que denuncia qui hagi de provar que no ha discriminat el treballador per raons de gènere, discapacitat, etc., és la mesura més valorada per tots els col·lectius. 

Des d’Acció Feminista, Antònia Escoda va explicar que aquesta mesura d’inversió de càrrega de la prova és un gran avenç. “El més important d’aquesta llei és que hi ha una preocupació i que reconeixem que hi ha un problema en aconseguir la igualtat, i ara el que cal esperar són els resultats”, va manifestar Escoda. Des del col·lectiu feminista, aplaudeixen que s’hagi de crear un observatori per la igualtat, però  Acció Feminista reivindica, a més, la creació d’un institut per la dona, “per tractar els problemes d’igualtat de gènere, i no genèrics, és a dir, centrar-nos en les dones”, va comentar. Aquest institut vetllaria per la igualtat exclusiva de gènere, i es vol que sigui independent.

Per la seva banda, Anna Parramon, presidenta de la Federació d’Associacions de Persones amb Discapacitat (FAAD), remarca que és una llei en què han participat tots els col·lectius “i que dona un suport i garanties jurídiques al denunciant perquè és la persona demandada qui  ha de demostrar que no discrimina quant a equiparació de sous, per exemple, les persones amb discapacitat”, va remarcar. Parramon també destaca que la llei obligarà a l’Administració a continuar fent campanyes de sensibilització.

“Una bomba" de llei

Finalment, des del col·lectiu  Lgbtiq (lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres, intersexuals i queers) d’Andorra, el president de Som com Som, Carles Perea, va qualificar el text de la llei com “una bomba”, en el sentit de revolucionària, ja que es treballa per la igualtat “en fets i mesures, com és la modificació d’altres lleis, com el Codi de relacions laborals, per equiparar sous i trencar la bretxa salarial”, va dir. 

Perea va destacar que la llei, a més, proposa que des de l’Administració es treballi “amb mesures de discriminació positiva”. El president de Som com Som va remarcar que ara la llei s’ha d’acabar de desenvolupar amb reglaments i la creació d’aquest observatori per la igualtat, que des dels col·lectius s’aposta perquè sigui independent, i perquè “continuem des de la plataforma d’entitats portant aquests casos de discriminació al ministeri” per continuar treballant per la igualtat. 

Ara per ara, els diferents col·lectius tenen temps per poder estudiar-se tot el redactat de la llei i presentar-hi possibles aportacions. Des de la FAAD,  per exemple, ja avancen que no hi presentaran cap al·legació.

Tot i això, el que sí que han manifestat des de tots els col·lectius és que estaran alerta perquè el desenvolupament de la llei s’executi.

col·lectius socials
aplaudeixen
inversió
càrrega de prova

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte